NMa Jaarverslag: toezicht NMa levert consument besparing van 700 miljoen euro

07-04-09nieuwsbericht

Dit is een artikel uit 2009. De informatie is mogelijk verouderd. Zoekt u actuele informatie? Kijk dan in de blauwe kolom aan de rechterkant van dit artikel. Daar staan links naar meer informatie over dit onderwerp.

Op 7 april is het jaarverslag van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), één van de toezichthouders achter ConsuWijzer, gepubliceerd. De NMa ziet erop toe dat bedrijven eerlijk met elkaar concurreren. Eerlijke concurrentie zorgt ervoor dat bedrijven goede kwaliteit leveren en aantrekkelijke prijzen vragen. De NMa houdt ook toezicht op de voorzieningen van energie- en vervoersbedrijven. Het doel van dit toezicht is dat u als consument betere keuzes kunt maken.

De NMa maakt ook keuzes in het uitvoeren van toezicht. Het publieke belang staat daarbij voorop. Enkele voorbeelden van resultaten voor de consument op basis van de keuzes van de NMa in 2008:

De onderzoeken, boetes en besluiten van de NMa hebben de consument ongeveer 700 miljoen euro opgeleverd;

  • Via publieksvoorlichting heeft de NMa bijna 25000 vragen, meldingen en tips op mededinging, energie en vervoer behandeld;
  • Concurrentie in de energiemarkt is toegenomen;
  • Het vastleggen van regels en afspraken over energietarieven zorgen voor scherpere prijzen;
  • Tarieven van netbeheerders zijn in de periode 2008 t/m 2010 gemiddeld 5% lager;
  • De NMa heeft boetes uitgedeeld aan netbeheerders die consumenten niet hadden gecompenseerd voor stroomuitval. Compensatie is verplicht na storing in de energievoorziening van consumenten.
  • Naar aanleiding van de sterk gestegen voedselprijzen doet de NMa onderzoek naar de prijsvorming van brood, paprika's, komkommers, aardappelen, uien, appels en eieren. Voor meer informatie lees het persbericht hierover.

De NMa werkt met een jaarlijks budget van 45 miljoen euro. Er waren op 31 december 2008 405 mensen in dienst van de NMa.

Meer informatie

Forward

ConsuWijzer-karakter online aan het winkelen

Vraag of klacht? Bel ons!

088 - 0 70 70 70

5 dagen per week van
8.30-17.30u, tarief 088-nummer