Nieuwsbericht

Nieuwe Pandhuiswet van kracht

01-07-14nieuwsbericht

Vanaf vandaag gelden er strengere regels voor pandbelening. Met een pandbelening lenen consumenten geld en geven daarvoor spullen, goud of zilver als onderpand. De nieuwe Pandhuiswet moet consumenten beschermen tegen hoge rentes en onduidelijke overeenkomsten. ACM (Autoriteit Consument & Markt) houdt toezicht op de nieuwe regels. Consumenten kunnen signalen melden bij ConsuWijzer, het consumentenloket van ACM.

Nieuwe regels

Een aantal nieuwe regels zijn bijvoorbeeld:

  • voor pandbeleningen geldt er vanaf nu een maximale rente van 9% per maand. Vanaf 1 juli 2015 wordt dit verder verlaagd naar 4,5% per maand.
  • consumenten hebben vanaf nu 2 maanden de tijd om hun lening terug te betalen. Als deze termijn niet kan worden verlengd, moet het pandhuis dit vooraf duidelijk maken aan de consument.
  • de consument hoeft de lening plus de rente pas terug te betalen aan het einde van de leentermijn, als het product wordt opgehaald.

Deze regels gelden zowel voor commerciële als gemeentelijke pandhuizen. Maar ook voor bijvoorbeeld juweliers die sieraden in onderpand nemen.