ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

Nieuw: toolkit incasso voor hulpverleners

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) lanceert vandaag een website met hulpmiddelen voor (schuld)hulpverleners. Deze zogenaamde 'Toolkit incasso' maakt het makkelijker om te controleren of incassobrieven die hun klanten krijgen wel kloppen. En of het incassobureaus zich wel aan de regels houdt.

Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt.

Incassobureaus en ondernemers die zelf incasseren overtreden namelijk soms de wet. Bijvoorbeeld door te hoge incassokosten en rente te rekenen. Of door te proberen rekeningen te innen die niet terecht zijn. Incassobureaus mogen mensen ook niet teveel onder druk zetten. En niet dreigen met maatregelen die zij niet mogen nemen. Verder komt het voor dat incassobrieven onduidelijk zijn. Je begrijpt dan niet goed waar de incassobrief precies over gaat. Of waar het bedrag uit bestaat. Ook dat verbiedt de wet.

Met de Toolkit incasso kunnen (schuld)hulpverleners hun klanten snel zekerheid geven over hun rechten. En hoe zij hun recht kunnen halen.

Met de hulpmiddelen kunnen zij onder andere:

  • checken of een vordering wel terecht is;
  • uitrekenen of de incassokosten en rente wel kloppen met de wet;
  • nagaan of dreigementen in incassobrieven niet te ver gaan;
  • gebruik maken van voorbeeldbrieven om in actie te komen tegen oneerlijke incassopraktijken.

Meld oneerlijke incasso's bij ACM ConsuWijzer!

Heb jij te maken met een incassobrief die niet klopt? Of met een schuldeiser die de regels overtreedt? Meld het bij ACM ConsuWijzer. Jouw melding helpt ACM optreden tegen bedrijven die de regels overtreden. Bijvoorbeeld met een waarschuwing of boete.