ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

Meld misleidende prijzen van concert-, theater- en festivaltickets

| Nieuwsbericht

Merk jij dat een online aanbieder van concert-, theater- en festivaltickets jou een misleidende prijs toont? Bijvoorbeeld als jouw favoriete avondje uit in een advertentie of op de website goedkoper lijkt dan je in werkelijkheid moet afrekenen? Meld het bij ConsuWijzer! Je melding helpt Autoriteit Consument & Markt (ACM) op te treden tegen aanbieders die zich niet aan de regels houden. Bijvoorbeeld door een boete te geven.

Aanbieders van dit soort tickets mogen niet langer misleidende prijzen aan consumenten tonen. ACM heeft ze daar afgelopen zomer voor gewaarschuwd. De meesten van hen doen het inmiddels gelukkig goed. Maar enkelen houden zich nog steeds niet aan de regels. De ACM gaat maatregelen nemen als zij niet snel zorgen dat hun prijsvermelding aan de regels voldoet.

Wat was het probleem?

Tot afgelopen zomer ontvingen wij veel klachten over dit onderwerp. Bij het bestellen van een ticket bleken er nog allerlei onverwachte kosten bij te komen. Bijvoorbeeld service-, administratie- of printkosten. Een ticket werd daardoor al gauw 20 procent duurder. De wet verbiedt dat. Als consument moet je een product of dienst kunnen kopen voor de prijs die een bedrijf adverteert. In die prijs moeten alle kosten per ticket zitten die je sowieso moet betalen. Gaat het om kosten per bestelling? Ook die kosten moeten meteen duidelijk zijn. Bestel jij vier kaartjes en reken je die in een keer af? Dan moet je al bij de eerste prijsvermelding zien dat er nog kosten per bestelling bijkomen. Bijvoorbeeld doordat er staat: 40 euro per ticket, plus 2 euro transactiekosten per bestelling.

Duidelijke prijzen zijn belangrijk. Daardoor kun jij aanbiedingen beter vergelijken. Ook bevordert het eerlijke concurrentie tussen bedrijven.

Uitzondering

Een bedrijf mag wel tijdens het bestelproces iets extra aanbieden, en daarvoor meerkosten rekenen. Het gaat dan om iets dat de ene persoon wel wil en de ander niet. Bijvoorbeeld een diner voorafgaand aan de voorstelling, of een festival-T-shirt.