ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

Meld datingsites met nepprofielen

| Nieuwsbericht

Merkt u dat een datingwebsite gebruik maakt van nepprofielen? Dit zijn profielen van mensen die niet echt bestaan. Meld dit bij ConsuWijzer. Dat kan ook anoniem. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan de meldingen dan onderzoeken. En er tegen optreden als bedrijven consumenten op deze manier misleiden.

Nepdatingprofielen in het nieuws

Het gebruik van nepprofielen door datingsites was afgelopen twee weken in het nieuws. Het gaat bijvoorbeeld om datingsites waarbij u betaalt per verstuurd (chat)bericht aan een kandidaat. Volgens de NOS en Fraudehelpdesk staan op veel van deze sites nepprofielen. Achter deze profielen zitten betaalde medewerkers die proberen u zo lang mogelijk aan de praat te houden via de chat. Daardoor betaalt u steeds opnieuw geld. Soms duurt dit weken of maanden, terwijl het niet van een echte ontmoeting komt. Herkent u dit? Dan hebt u mogelijk te maken met een nepkandidaat.

Wat kunt u zelf doen?

Denk na voordat u lid wordt of geld betaalt aan een datingsite. Check eerst met wat voor bedrijf u te maken hebt. Bijvoorbeeld door de naam van de datingsite of de naam van het bedrijf erachter te googelen. U kunt ook op internet checken of de datingsite een keurmerk heeft. Bekende keurmerken zijn o.a. Thuiswinkel Waarborg en Keurmerk Veilig Daten. Vertrouwt u het niet? Schrijf u dan niet in op de site en betaal geen geld.