Lezersvraag Spits over zelf energie opwekken

21-05-12nieuwsbericht

Dit is een artikel uit 2012. De informatie is mogelijk verouderd. Zoekt u actuele informatie? Kijk dan in de blauwe kolom bij dit artikel. Daar staan links naar meer informatie over dit onderwerp.

Vraag

Met alle berichtgeving over stijgende energieprijzen lijkt het me steeds interessanter om zelf energie op te gaan wekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Nu heb ik begrepen dat als ik zelf elektriciteit opwek dat ik dat mag aftrekken van mijn verbruik. Klopt dat? En hoe regel ik dat dan met mijn energiebedrijf?

P.V., Texel.

Antwoord

Dat klopt. De hoeveelheid zelf opgewekte elektriciteit mag je aftrekken van de verbruikte elektriciteit, dat heet salderen. Dat gebeurt zelfs automatisch. De opgewekte elektriciteit kun je dus zelf gebruiken, maar op sommige momenten zul je ook elektriciteit invoeden op het elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld als het zonnig weer is en je zelf niet thuis bent. Dat noemen we terugleveren.

Als je zonnepanelen laat installeren dan moet je dat aangeven bij je energiebedrijf. Die zorgt er dan voor dat op je jaarafrekening de hoeveelheid opgewekte elektriciteit wordt gesaldeerd met de hoeveelheid verbruikte elektriciteit. Je energiebedrijf moet in ieder geval tot 5000 kWh salderen. Daarboven hoeft het energiebedrijf niet meer te salderen, maar krijg je een terugleververgoeding.

Als je bijvoorbeeld 6000 kWh teruglevert, dan wordt tot 5000 kWh gesaldeerd. En over de resterende 1000 kWh krijg je van het energiebedrijf een vergoeding. Als je wilt weten hoe hoog die vergoeding is dan moet je contact opnemen met je energiebedrijf.

Overigens zijn er nog maar weinig consumenten die meer dan 5000 kWh terugleveren. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 3500 kWh.

Je hoeft geen speciale meter te hebben om elektriciteit terug te leveren. Ook oude analoge (terugdraai) meters mogen blijven hangen. Lever je meer terug dan dat je verbruikt dan is een slimme meter interessanter.

Forward

Vraag of klacht? Bel ons!

088 - 0 70 70 70

Ma-vr 08.30u-17.30u

Tarief 088-nummer