Lezersvraag Spits over mobiel dataverbruik op vakantie

20-02-12nieuwsbericht

Dit is een artikel uit 2012. De informatie is mogelijk verouderd. Zoekt u actuele informatie? Kijk dan in de blauwe kolom bij dit artikel. Daar staan links naar meer informatie over dit onderwerp.

Vraag

Ik ga bijna op skivakantie naar Oostenrijk. Nu vertelde een kennis dat je smartphone in het buitenland ongemerkt data verbruikt. Sommige mensen krijgen opeens een rekening van honderden euro's. Ik zit er niet op te wachten als apres-ski achteraf een hoge rekening krijgen. Hoe kan ik hier iets aan doen?

O.D. uit U.

Antwoord

Internetten in het buitenland is vaak veel duurder dan internetten in Nederland. De kosten voor internet in het buitenland kunnen daarom enorm oplopen. Vooral buiten de Europese Unie. Wees daarom alert op de instellingen van je mobiele telefoon of tablet als je naar het buitenland gaat. Je mobiele apparaat kan namelijk, zonder dat je dit wilt, verbinding maken met internet. Hierdoor kan je rekening inderdaad oplopen tot wel duizenden euro's.

De Europese Unie heeft de Roamingverordening vastgesteld. In deze verordening zijn regels opgenomen voor het gebruik van de mobiele telefoon binnen de Europese Unie. Een belangrijke regel is dat er een datalimiet geldt van EUR 50,- per maand voor het gebruik van data in het buitenland. Verder moet jouw aanbieder een seintje geven als je op 80% en 100% van deze limiet bereikt zit. Deze limiet kun je ook laten aanpassen of uitzetten. Door deze regel worden abonnees dus beschermt tegen hoge kosten voor het gebruik van internet in het buitenland. Let op dat deze regels alleen binnen de Europese Unie gelden.

Forward