Lezersvraag Spits over het online boeken van een vliegticket

18-06-12nieuwsbericht

Vraag

Bij het online boeken van mijn vliegticket kwamen er steeds meer kosten bij. Eerst moest ik extra betalen voor mijn koffer, toen nog voor de boeking en ook nog voor het afrekenen met een creditcard. Het lijkt allemaal wel lekker goedkoop maar er komt steeds meer bij. Mag dat allemaal wel?

B. B., Sittard

Antwoord

Er zijn Europese regels voor het vermelden van prijzen van vliegtickets. Alle onvermijdelijke en van te voren bekende kosten moeten zichtbaar in de ticketprijs worden vermeld. Dat moet gebeuren aan het begin van het boeken. Dus als je een beschikbare vlucht hebt uitgezocht en je wilt gaan boeken. Je moet dan precies kunnen zien wat je ticket in totaal kost en waaruit je ticketprijs bestaat. Dus de vluchtkosten met de luchthavenbelasting en andere onvermijdelijke toeslagen zoals brandstofheffing. Kosten die niet per ticket gelden, maar per boeking, moeten naast of direct onder de ticketprijs staan vermeld.

Hoe zit het dan bij jou?

  • Betalen voor je koffer? Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je goedkoper vliegen als je alleen handbagage meeneemt. Je kunt dan zelf kiezen of je toch een koffer wilt meenemen om meer te betalen. Dat moet wel duidelijk bij de boeking worden aangegeven.
  • Boekingskosten? Die zijn onvermijdelijk, maar gelden soms niet per ticket maar per boeking. Er moet dan bij - dus direct naast of onder - de prijs van je ticket staan dat die exclusief boekingskosten is en hoe hoog de boekingskosten zijn.
  • Extra kosten voor betalen met je creditcard? Is dat de enige manier van betalen? Gelden die extra kosten per boeking? Dan moet dat net als de boekingskosten bij de prijs van het vliegticket worden aangegeven. Kan je ook zonder extra kosten betalen, bijvoorbeeld met Ideal? Dan zijn die extra kosten zelf te kiezen en hoeven ze niet bij de ticketprijs te staan.

Klachten over de manier waarop prijzen van vliegtickets staan vermeld? Meld ze bij Consuwijzer.

Forward