ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

Kom in actie voor je online privacy!

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat consumenten hun online privacy beter gaan beschermen. Want als je niets doet, komen bedrijven via je smartphone en computer steeds meer over je te weten. Daar zijn de meesten van ons niet blij mee, blijkt uit onderzoek. We hechten veel waarde aan onze online privacy. Het punt is dat we niet goed weten hoe we die kunnen beschermen.

ConsuWijzer biedt daarom nu de belangrijkste tips. Bijvoorbeeld hoe je in je apps en telefooninstellingen het delen van persoonlijke gegevens en je locatie kunt uitzetten. En hoe je cookies en je browsegeschiedenis wist. Met een paar simpele aanpassingen in je apparaten kom je een heel eind.

Filmpje!

Heb jij apps op je telefoon? Dan moet je dit twee-minuten-filmpje zeker even bekijken!

Online privacy, wat is het probleem?

In feite betaal je voor gratis apps of diensten van websites met je persoonlijke gegevens. Zonder dat je het merkt, kunnen bedrijven via websites en apps privacygevoelige informatie van jou 'begluren'. Zoals je surfgedrag, locatiegegevens, contactpersonen en foto's. Met die gegevens stellen ze profielen samen, bijvoorbeeld om je gericht advertenties te sturen. Ook kunnen ze jouw persoonlijke gegevens doorverkopen aan derden. Daardoor ontvang je bijvoorbeeld advertenties voor tickets naar Barcelona als je daar eerder naar hebt gezocht. Dat vind je misschien wel handig. Maar wat als een social media website jou een 'vriend' suggereert die je alleen in de wachtkamer van de dokter hebt gezien?

Kortom: ga aan de slag met de tips op ConsuWijzer!