Incassobrieven kloppen niet altijd. Sommige incassobureaus en ondernemers overtreden de regels. Bijvoorbeeld door onterechte vorderingen te innen, te hoge kosten te rekenen of agressief te handelen.
Autoriteit Consument & Markt (ACM) is daarom een campagne gestart, gericht op consumenten. Het advies is om een incassobrief niet zonder meer te betalen. Check eerst of hij wel klopt met de wettelijke regels. Dat kan op consuwijzer.nl. Je vindt daar handige tools en advies. Betaal niet meer dan je hoeft. En laat je niet onnodig bang maken.
Bekijk het 1-minuut campagnefilmpje ‘Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt.’
Incassokosten en rente hebben een wettelijk maximum.
Met de Rekenhulp Incassokosten kun je checken of een incassobrief op dit punt klopt.
Soms kopen incassobureaus oude vorderingen op van ondernemers. Je krijgt dan een incassobrief over iets dat je je niet of nauwelijks kunt herinneren. Zo’n vordering kan verjaard zijn. Je hoeft hem dan niet te betalen. Een vordering kan ook om andere redenen (deels) onterecht zijn. Bijvoorbeeld omdat:
Met de Incassobrief Checker kom je er snel achter of een vordering terecht is of niet.
Incassobureaus en ondernemers gedragen zich soms te agressief. Bijvoorbeeld door te dreigen met maatregelen die zij niet mogen nemen. Zoals dagvaarden of beslag leggen op je eigendommen. Of door je te bestoken met sms’jes, e-mails, telefoontjes en belletjes aan uw voordeur.
Met de Incassobrief Checker kom je er snel achter wat wel en niet mag.
Heb jij een klacht over een incassobureau of ondernemer die zelf incasseert? Meld het bij ConsuWijzer. Wij kunnen oneerlijke incassopraktijken dan beter in de gaten houden. En er iets tegen doen als dat nodig is.