Sinds kort gelden er nieuwe regels waarmee consumenten meer rechten hebben. Consumenten weten zelf vaak niet precies hoe sterk ze staan. En wat hun (nieuwe) rechten zijn. In het eerste halfjaar van 2014 ontving ConsuWijzer ruim 32.650* vragen en klachten van consumenten over hun rechten. Met de adviezen en de hulpmiddelen van ConsuWijzer kunnen consumenten vaak zelf hun probleem met een bedrijf oplossen.
*Oorspronkelijk stond hier het getal van 21.000 meldingen. Dit waren alleen de telefonische meldingen. Het nieuwe getal van 32.650 omvat alle meldingen. Dus ook per e-mail en brief.
De vragen en klachten van consumenten zijn belangrijke signalen voor de toezichthouder achter het consumentenloket: de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Op basis van de signalen van consumenten heeft ACM het afgelopen half jaar onder andere:
In het afgelopen half jaar heeft ConsuWijzer de campagne ‘Consument is kampioen’ gevoerd om consumenten te wijzen op de nieuwe consumentenregels. Enkele belangrijke nieuwe regels zijn:
In 2013 stond ‘wervingsmethoden en reclame’ op nummer 2. In 2014 zijn er minder meldingen binnengekomen over het Bel-me-niet Register.
ConsuWijzer ontving in het eerste halfjaar van 2014 veel meldingen over de verkoop op straat van kinder- en puzzelboekjes. Consumenten denken ‘ja’ te zeggen tegen een proefabonnement maar zitten er daarna aan vast. De nieuwe bedenktijd van 14 dagen geldt ook hier als het totale bedrag door die automatisch verlenging boven de 50 euro uitkomt. Heeft de verkoper de consument niet of niet goed geïnformeerd over de bedenktijd? Dan wordt deze verlengd tot 12 maanden.
Het aantal meldingen bij ConsuWijzer over telemarketing is in het eerste halfjaar van 2014 opnieuw gedaald. Dit komt onder andere door een daling in het aantal vragen en klachten over het Bel-me-niet Register.
Als consumenten een online aankoop binnen de bedenktijd ontbinden, krijgen ze niet altijd het volledig bedrag terug. Dit terwijl consumenten hier wel recht op hebben. Webwinkels betalen bijvoorbeeld de bezorgkosten niet terug of houden administratiekosten in. Alleen als de consument slechts een deel van de bestelling terugstuurt, hoeft de webwinkel de bezorgkosten niet terug te betalen. ConsuWijzer ontvangt graag meldingen over webwinkels die niet het volledige aankoopbedrag terugbetalen bij ontbinding. Dit is belangrijke informatie voor de toezichthouder ACM.