ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

Gedekt of niet gedekt? Start campagne vergelijken zorgverzekering

| Nieuwsbericht

Het is belangrijk dat consumenten bewust kiezen voor hun zorgverzekering. Een zorgverzekering moet goed passen bij wat voor de consument belangrijk is. Dat zeggen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag in een nieuwsbericht. ConsuWijzer start daarom de campagne 'gedekt of niet gedekt'. Op de website van ConsuWijzer vinden consumenten onder andere een handig stappenplan om zorgverzekeringen te vergelijken. ConsuWijzer is het consumentenloket van ACM.

Nieuw jaar, nieuwe situatie

Vanaf half november kunnen consumenten weer een nieuwe zorgverzekering kiezen. Zorgverzekeringen veranderen ieder jaar. Bijvoorbeeld in wat zij wel of niet dekken en of de consument nog wel naar dezelfde zorgaanbieder kan. Ook is de situatie van de consument misschien wel veranderd. Waardoor hij volgend jaar meer, minder of andere zorg verwacht. Daarom is het belangrijk dat consumenten ieder jaar naar hun zorgverzekering kijken. Zodat zij het aanbod kiezen dat het beste bij hen past. Het stappenplan van ConsuWijzer helpt consumenten overzichtelijk te vergelijken.

De voordelen van vergelijken

Consumenten die bewust kiezen hebben vaak een betere verzekering. Doordat zij goed kijken naar hun eigen situatie. En de verzekering kiezen die daar het beste bij past. Hierdoor kunnen zij onder andere:

  • besparen op de premie van hun basisverzekering;
  • een aanvullende zorgverzekering kiezen die de zorg dekt die zij nodig hebben;
  • een slimme keuze maken voor de hoogte van het eigen risico.

Tips voor het gebruik van vergelijkingssites

Consumenten vinden op de website van zorgverzekeraars het vergoedingenoverzicht. Dat is een samenvatting van wat een verzekering dekt. Het overzicht helpt consumenten om het vergelijken makkelijker te maken. Ook gebruiken veel consumenten hiervoor vergelijkingssites. Die kunnen een handig hulpmiddel zijn om te vergelijken. ConsuWijzer geeft daarom tips om een goede vergelijkingssites te herkennen.

Onderzoek vergelijkingssites

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), NZa en ACM hebben onderzoek gedaan naar vergelijkingssites. Ook hebben zij onderzocht wat consumenten vinden van het kiezen van een zorgverzekering. Meer informatie daarover staat in het nieuwsbericht op de website van ACM.