Nieuwsbericht

Deel uw ervaringen over online reviews met ACM

21-06-16nieuwsbericht

Consumenten maken steeds vaker gebruik van online reviews als zij iets kopen. Ook laten zij zich soms leiden door aanbevelingen van bloggers en vloggers. Het is belangrijk dat online reviews en aanbevelingen betrouwbaar zijn. Zodat consumenten een goede keuze kunnen maken. Maar zijn online reviews en aanbevelingen wel echt betrouwbaar? En hoe gaan bedrijven hiermee om? De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil hier graag meer over weten. Daarom roept ACM consumenten en bedrijven voor het eerst op om hun ervaringen te delen. Dit is uw kans om online reviews en aanbevelingen te beoordelen.

Online reviews en aanbevelingen in beeld

Uw informatie geeft ACM een beter beeld van de wereld van online reviews en aanbevelingen in Nederland. Heeft u positieve ervaringen met online reviews en aanbevelingen? Het kan ook zijn dat u problemen en schade ervaart. Bijvoorbeeld door onbetrouwbare reviews en onduidelijk gesponsorde aanbevelingen. We horen het graag. U kunt onderstaande vragen kopiëren en via het reactieformulier van ACM beantwoorden. Dit kan in 5 minuten. U kunt van 21 juni tot en met 8 juli 2016 reageren. ACM verwerkt uw antwoorden anoniem.

Vragen

  • Hoe oud bent u? dit willen we graag weten om te zien of er verschil is tussen leeftijdsgroepen
  • Voor welke producten en/of diensten zoekt u meestal naar online reviews? Waarom?
  • Voor welke producten en/of diensten gebruikt u aanbevelingen van bloggers en/of vloggers? Waarom?
  • Twijfelt u wel eens aan de betrouwbaarheid van online reviews en/of aanbevelingen? Zo ja, waarom?
  • Hoe controleert u of een online review betrouwbaar is?

Verkenning naar problemen en schadelijkheid

In het buitenland is al onderzoek gedaan naar het gebruik en de betrouwbaarheid van online reviews en aanbevelingen. Daaruit blijkt dat er veel gebruik wordt gemaakt van online reviews. In landen als Engeland, de Verenigde Staten en Australië is geconstateerd dat bedrijven in naam van niet bestaande consumenten valse online reviews laten plaatsen. Hierdoor kunnen consumenten misleid worden en bedrijven benadeeld. ACM verkent nu hoe dit in Nederland is. En of er sprake is van een schadelijk probleem voor consumenten en bedrijven. Dit doen we onder andere met deze informatieoproep. De uitkomsten van de verkenning maakt ACM begin 2017 bekend.