Nieuwsbericht

ConsuWijzer.nl twee miljoen keer bezocht in 2009

02-02-10nieuwsbericht

De website van ConsuWijzer werd in 2009 ruim twee miljoen keer bezocht. Dat is bijna twee keer zo vaak als in 2008. Daarnaast heeft ConsuWijzer ruim 100.000 vragen en klachten van consumenten over hun rechten beantwoord.

'Het is goed om te zien dat consumenten ConsuWijzer steeds beter weten te vinden. Consumenten kunnen via het loket waardevolle informatie krijgen over hun rechten en plichten. Voor de toezichthouders achter ConsuWijzer is het een belangrijke bron van informatie bij het onderzoek naar bedrijven die zich niet aan de regels houden,' aldus Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken.

Top 5 vragen en klachten 2009

Ruim 100.000 consumenten stelden een vraag of dienden een klacht in bij ConsuWijzer. Waarvan 75.000 via de telefoon, 30.000 per mail en 2.000 per brief. Met de EnergieWijzer werden 200.000 vergelijkingen gemaakt tussen energiebedrijven. Ook de voorbeeldbrieven voor het sturen van een klacht naar een bedrijf werden vaak gebruikt. In totaal werden deze brieven ruim 325.000 keer gebruikt. De top vijf van meldingen bij ConsuWijzer bestond in 2009 uit:

Acties toezichthouders

Uw vragen en klachten bij ConsuWijzer zijn belangrijke signalen. De drie toezichthouders achter ConsuWijzer krijgen dan meer informatie over de problemen die consumenten hebben. Zij kunnen daar ook wat aan doen. Daarom hebben ook in 2009 uw vragen en klachten bij ConsuWijzer weer geleid tot acties door de toezichthouders zoals:

OPTA

OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) heeft tien aanbieders van telefonie, internet en televisie een waarschuwing gegeven. Zij gaven geen duidelijke informatie aan consumenten over de opzegtermijn. Ook heeft OPTA 27 nummerinformatiediensten (18xy en 0900-nummers) gewaarschuwd zich aan de regels te houden. Bijvoorbeeld om duidelijk te zijn over dat de beller ook na het doorverbinden per minuut blijft betalen. Met de komst van het Bel-me-niet Register heeft OPTA een meldpunt geopend op ConsuWijzer. Hier zijn ruim 2400 klachten over telemarketing binnengekomen. OPTA heeft toen drie bedrijven en een call center een waarschuwing gegeven. In 2010 blijft OPTA er toezicht op houden of bedrijven zich wel aan de regels rondom telemarketing houden.

NMa

De NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) krijgt veel vragen en signalen over klantenwerving door energiebedrijven. Vooral over onduidelijke tarieven en het ongewenst afsluiten van een energiecontract. Daarom heeft de NMa de regels voor energiebedrijven op het gebied van informatie aan consumenten aangescherpt. Zo moeten energieleveranciers een totaalprijs geven (inclusief alle toeslagen en belastingen) en mag er geen onduidelijkheid zijn over wanneer iemand een contract afsluit. Daarnaast is de NMa een onderzoek gestart naar de kwaliteit van prijsvergelijkingssites. De resultaten hiervan worden later dit jaar bekend gemaakt.

Consumentenautoriteit

Naar aanleiding van de vele klachten over sms-diensten bij ConsuWijzer hebben de Consumentenautoriteit en OPTA Staatssecretaris Heemskerk geadviseerd extra maatregelen te nemen. Deze heeft hij onlangs aangekondigd. Ook heeft de Consumentenautoriteit boetes gegeven aan twee aanbieders van sms-diensten. Daarnaast heeft de Consumentenautoriteit twee computerketens aangesproken. Uit meldingen bij ConsuWijzer bleek dat zij zich niet aan de garantieregels hielden. Beide bedrijven hebben formeel beloofd zich voortaan aan de regels te zullen houden. De Consumentenautoriteit houdt onder andere via ConsuWijzer in de gaten of zij zich hieraan houden. Naar aanleiding van klachten is de Consumentenautoriteit meerdere onderzoeken gestart naar misleidende en agressieve verkoop.

Los het nu op!