Nieuwsbericht

ConsuWijzer waarschuwt: “Veilig internetten? Houd je software up to date!”

27-10-14nieuwsbericht

Consumenten zijn zich vaak onvoldoende bewust van het belang van actuele software. Door regelmatig de programma’s op hun computer of laptop te updaten, kunnen consumenten het risico om slachtoffer te worden van malware en internetcriminelen aanzienlijk verkleinen. Om het bewustzijn bij consumenten hiervoor te vergroten start ConsuWijzer vandaag de campagne: “Updates binnen, hackers buiten”.

Op ConsuWijzer vinden consumenten meer informatie en een stappenplan om aan de slag te gaan met het controleren en updaten van hun besturingssysteem, internetbrowsers en hulpprogramma’s. ConsuWijzer sluit hiermee aan op de landelijke campagne ‘Alert Online’. Hierin werken overheid, bedrijfsleven en de publieke sector samen om consumenten te wijzen op de risico’s die zij lopen als zij online zijn.

Veilig internetten voor een groot deel zelf in de hand

Steeds vaker verschijnen er berichten in de media over de verspreiding van malware. Via malware kunnen hackers onder andere ongewenst toegang krijgen tot bankrekeningen en vertrouwelijke documenten. Of meekijken met alles wat de consument op zijn computer doet. Omdat malware zich telkens ontwikkelt, is het van belang dat ook de programma’s zich blijven ontwikkelen en de bij hackers bekende lekken dichten. Daarom bieden fabrikanten steeds nieuwe beveiligingsupdates aan. Consumenten moeten deze dan wel installeren.

Ervaren internetters lopen evenveel risico

Hackers bedenken steeds nieuwe en slimmere manieren om computers te besmetten. Bijvoorbeeld door de advertentieruimtes van populaire websites te infecteren. Hierdoor kan iedereen in contact komen met malware. Ook de ervaren internetter die nooit zomaar iets aanklikt en alleen betrouwbare websites bezoekt. Maar in contact komen met malware hoeft niet te betekenen dat je de malware ook meteen op je computer krijgt. Met het actueel houden van de programma’s op je computer worden de beveiligingslekken namelijk gedicht. Updaten is dus niet alleen bedoeld om nieuwe eigenschappen aan een programma toe te voegen maar ook en vooral om veilig te internetten. Op ConsuWijzer vinden consumenten meer informatie over hoe malware zich verspreidt en wat je moet doen om je software te updaten.

ACM (Autoriteit Consument & Markt) houdt toezicht

ACM, de toezichthouder achter ConsuWijzer, is bevoegd op te treden tegen bedrijven die spam versturen, ongewild cookies plaatsen of malware installeren. ACM vindt het belangrijk dat consumenten met vertrouwen gebruik kunnen maken van internet.

Voor de smartphone en tablet geldt dat consumenten minder controle hebben over het updaten van hun software. Via ConsuWijzer ontvangt ACM hierover dan ook graag meldingen. Dit zijn belangrijke signalen voor het toezicht van ACM.