Consumentenautoriteit blikt terug op 2011

09-05-12nieuwsbericht

Dit is een artikel uit 2012. De informatie is mogelijk verouderd. Zoekt u actuele informatie? Kijk dan in de blauwe kolom bij dit artikel. Daar staan links naar meer informatie over dit onderwerp.

De Consumentenautoriteit maakt vandaag de Terugblik 2011 openbaar. In de Terugblik staat wat de toezichthouder in 2011 heeft gedaan om consumenten te beschermen. De meeste overtredingen van bedrijven zijn met behulp van 'informele handhaving' opgelost. Dat betekent dat de Consumentenautoriteit geen boete heeft opgelegd, maar het op een andere manier heeft opgelost. Bijvoorbeeld door middel van een waarschuwing in de krant of een afspraak met het bedrijf. Dit levert snel resultaat op voor de consument. Ook voorkomt het dat nog meer consumenten schade lijden.

In 2011 heeft de Consumentenautoriteit onder andere extra aandacht gegeven aan:

  • oneerlijke handelspraktijken online
  • agressieve en misleidende werving
  • garantie en non-conformiteit

Resultaten

Hieronder staan enkele voorbeelden van resultaten die de Consumentenautoriteit in 2011 heeft bereikt. Deze resultaten zijn mede te danken aan de signalen van consumenten bij ConsuWijzer over waar het niet goed gaat.

Oneerlijke handelspraktijken online

Mede dankzij de aanpak van de Consumentenautoriteit is het aantal meldingen over misleidende sms-diensten bij ConsuWijzer veel minder dan vorig jaar. Het gaat dan om vragen en klachten over het vastzitten aan (dure) sms-abonnementen. Bijvoorbeeld doordat je mee hebt gedaan aan een spelletje of test op internet. Ook is de informatie op de website van aanbieders die tickets doorverkopen sterk verbeterd. Consumenten die bijvoorbeeld een concertkaartje willen kopen bij een doorverkoper, weten nu beter wat de risico's daarvan zijn.

Misleidende werving

De Consumentenautoriteit heeft drie bedrijven een boete gegeven voor de misleidende manier waarop zij spullen verkochten tijdens busreisjes (verkoopdemonstraties).

Garantie

Op het gebied van garantie heeft de Consumentenautoriteit in 2011 vijf boetes en één last onder dwangsom opgelegd. De boetes zijn opgelegd aan bedrijven in de elektronicabranche. De bedrijven informeerden consumenten niet goed of niet volledig over hun rechten na afloop van de periode van fabrieksgarantie.

Meer informatie?

Wilt u weten wat de Consumentenautoriteit nog meer heeft bereikt in 2011? Lees dan het persbericht en de Terugblik 2011 op de website van de Consumentenautoriteit.

Forward

Vraag of klacht? Bel ons!

088 - 0 70 70 70

Ma-vr 08.30u-17.30u

Tarief 088-nummer