ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

Computervirus verspreid via grote en populaire Nederlandse websites

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft via computerbeveiligingsbureau Fox-IT informatie ontvangen dat er afgelopen maandagavond 17 maart op grote schaal een computervirus is verspreid in Nederland. Onbekenden hebben het virus verspreid via grote populaire Nederlandse websites. ConsuWijzer, het consumentenloket van de ACM, roept consumenten daarom op met spoed in actie te komen.

Risico's

ConsuWijzer adviseert iedereen die afgelopen maandagavond bekende webwinkels en andere populaire websites heeft bezocht en gebruikt maakt van Windows met spoed een virusscan te doen om daarmee verdachte bestanden te verwijderen. Zij lopen namelijk het risico dat hun computer is besmet en dat criminelen toegang krijgen tot bijvoorbeeld hun bankrekening. Vooral niet of slecht beveiligde computers met verouderde software hebben een grote kans besmet te zijn geraakt, ook al heeft de consument niets 'raars' gemerkt aan zijn computer en niets aangeklikt op de websites.

De websites

Voor zover nu bij ACM bekend gaat het om tientallen websites. Het gaat om grote online merken op het gebied van onder andere:

  • nieuws
  • dating
  • kleding en tassen
  • reizen en vrije tijd
  • boeken en muziek
  • verzekeringen

De getroffen websites hebben zelf niets met het virus te maken. Het virus is daar nu ook niet meer actief. Consumenten die deze sites nu bezoeken lopen dus geen extra risico meer.

Virusscan

ConsuWijzer adviseert consumenten een programma te gebruiken dat hun computer scant op virussen. ConsuWijzer kan u geen advies geven over welke virusscanner het beste is.

Meer informatie over veilig internetten

Virussen en malware worden op vele manieren verspreid. Criminelen gebruiken steeds weer nieuwe trucs om via internet in te breken op andermans computer. Consumenten kunnen het risico op problemen flink verkleinen door hun computer goed te beveiligen en hun software regelmatig bij te werken. Zie ook het nieuwsbericht 'Check uw PC, gebruikt u nog Windows XP?' dat ConsuWijzer woensdag 19 maart heeft uitgebracht.

Meer informatie over veilig internetten op ConsuWijzer