ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

Blok- en stadsverwarming 58 euro duurder in 2018

| Nieuwsbericht

Gebruik jij blok- of stadsverwarming? In 2018 stijgen de kosten per huishouden gemiddeld 58 euro per jaar. Bij een gemiddeld verbruik van 35 gigajoule betaal je dan maximaal 1.151 euro per jaar.

Waarom stijgen de kosten van stadsverwarming en blokverwarming?

De prijsstijging is het gevolg van de stijgende gasprijs en belastingen in 2018. De wet schrijft voor dat de prijs voor blok- en stadsverwarming in hetzelfde tempo stijgt of daalt als de gasprijs.

Hoe zit die prijsstijging voor warmte in elkaar?

De vaste kosten voor gas stijgen in 2018 met gemiddeld 9 euro exclusief btw per jaar per huishouden. Deze kosten bestaan uit transport, levering en aansluiting. De variabele kosten voor gas stijgen in 2018 met gemiddeld 39 euro exclusief btw per jaar per huishouden. Deze kosten bestaan voor ongeveer de helft uit belasting en de opslag van duurzame energie.

Tarieven voor warmte

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt het maximumtarief van blok- en stadsverwarming. Dit om te voorkomen dat je als consument teveel betaalt. Je bent immers gebonden aan één aanbieder en kunt dus niet kiezen om over te stappen naar een goedkopere aanbieder.

In 2018 worden de maximumtarieven:

  • Leveringskosten: 309,52 euro vaste kosten plus 24,05 euro per verbruikte gigajoule;
  • Kosten huur warmtemeter en meten van jouw verbruik: 25,36 euro;
  • Eenmalige aansluitbijdrage voor nieuwe aansluitingen op een bestaand warmtenet: 1.037,78 euro. Is de afstand van je voordeur tot de hoofdleiding in de straat meer dan 25 meter? Dan komt hier nog 33,77 euro per meter bij.