Nieuwsbericht

Bellen en data roamen vanuit andere EU-landen voortaan niet meer duurder dan thuis.

22-05-17nieuwsbericht

Goed nieuws! Vanaf 15 juni wordt bellen, sms’en en internetten met je mobiele telefoon vanuit een ander EU-land veel goedkoper. Je betaalt daar dan hetzelfde tarief als in Nederland.

Vanaf je vakantieadres kun je dus gewoon naar Nederland of andere EU-landen bellen tegen dezelfde kosten als je in Nederland gewend bent. Dat geldt ook voor sms’en en mobiel internetten met je telefoon. Kortom: ‘roam like at home’. De nieuwe regel geldt zowel voor mobiele abonnementen als voor prepaidkaarten.

Bellen van Nederland naar ander EU-land blijft even duur

Bel je vanuit Nederland naar een ander EU-land? Daarvoor geldt de nieuwe regel dus niet. Je telecomprovider mag je daarvoor nog steeds hogere kosten berekenen.

Als het goed is, informeert jouw telecomaanbieder je hier ook over. De EU-landen hebben deze afspraak samen gemaakt. Het geldt dus voor alle EU-burgers. Niet EU-landen Noorwegen, IJsland en Liechtenstein gaan waarschijnlijk ook meedoen met de nieuwe regel. Maar per wanneer staat nog niet vast.

Uitzonderingen op de roaming-regels

Gebruik je in een ander EU-land duidelijk meer mobiele data en belminuten dan je normaalgesproken in Nederland doet? Dan mag je telecomprovider een toeslag rekenen. Dit om te voorkomen dat mensen misbruik maken van de nieuwe regel.

Heb jij een goedkoop data-abonnement of een onbeperkt data-abonnement? Dan geldt een maximum aan de hoeveelheid data die je voor je Nederlandse tarief in een ander EU-land mag verbruiken. De regel is: voor elke 7,70 euro die jij voor je abonnement betaalt mag je maximaal 2 Gigabyte aan data verbruiken in een ander EU-land. Verbruik je meer? Dan mag jouw provider een toeslag rekenen.

Meld het bij ConsuWijzer als jouw aanbieder zich niet houdt aan de nieuwe regels voor roaming

Houdt jouw telecomaanbieder zich niet aan de nieuwe regels? Meld het bij ConsuWijzer. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan het bedrijf dan een waarschuwing of boete geven.