Nieuwsbericht

Autobranche moet de advertentieprijzen duidelijker maken

10-08-16nieuwsbericht

Koopt u een nieuwe auto? Dan mag u ervan uitgaan dat de advertentieprijs de prijs is waarvoor u de auto kunt kopen. Dit is in de praktijk alleen niet altijd zo. Autodealers brengen zogenaamde ‘autorijklaarkosten’ apart in rekening. Hierdoor is de uiteindelijke prijs vaak 600-1500 euro hoger dan in de advertentie stond. Consumenten worden hierover nu te laat geïnformeerd. Dit kan een vorm van misleiding zijn. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) treedt hier nu als toezichthouder tegen op na een oproep van de Consumentenbond.

ACM spreekt in eerste instantie importeurs van auto’s aan. Zij zijn namelijk bijna altijd verantwoordelijk voor het promotiemateriaal, zoals landelijke advertenties. Hierin geven zij een adviesprijs aan autodealers. Vanaf nu moeten daar ook autorijklaarkosten in zitten. ACM geeft de importeurs tot 1 november 2016 de tijd om de advertentieprijzen aan te passen. Na die tijd kan ACM optreden tegen de importeurs, bijvoorbeeld door boetes te geven.

Welke kosten moeten in de advertentieprijs zijn opgenomen?

Een dealer rekent u nu kosten zodat u met uw nieuwe auto weg kunt rijden. Dit zijn de autorijklaarkosten. Een groot deel daarvan is voor de consument ‘onvermijdbaar’. Deze kosten mogen niet als verrassing achteraf bij de advertentieprijs komen. Denk hierbij aan transportkosten van de importeur naar de dealer, het verwijderen van de transportbeveiliging en transportverpakking en het plaatsen van kentekenplaten. Ook alle belastingen moeten in de advertentieprijs zitten, bijvoorbeeld BTW.

Dealers mogen nog wel afwijken van de adviesprijs die de importeur geeft. Zo kunnen dealers met elkaar concurreren. Consumenten kunnen ook onderhandelen over de uiteindelijke prijs van de auto. ACM vindt het belangrijk dat consumenten prijzen goed kunnen vergelijken. En daardoor goed geïnformeerde keuzes kunnen maken.