Nieuwsbericht

ACM waarschuwt voor reiswebsite eDreams

15-07-14nieuwsbericht

ACM (Autoriteit Consument & Markt), de toezichthouder achter ConsuWijzer, waarschuwt voor oneerlijke advertentieprijzen op de website van eDreams. Vliegtickets van deze reisaanbieder komen vaak als goedkoopste uit de bus op vergelijkingssites. Als consumenten een vliegticket boeken bij eDreams blijkt dat er tijdens het online boeken allerlei extra kosten bijkomen. Daardoor zijn consumenten veel duurder uit dan zij van tevoren hadden verwacht. De Spaanse reisaanbieder biedt via haar website Nederlandse consumenten goedkope vliegtickets aan naar verschillende internationale bestemmingen.

eDreams is niet transparant over de totale kosten van vliegtickets. De prijs in de advertentie, bijvoorbeeld op een vergelijkingssite, moet de prijs zijn waarvoor de consument de reis kan boeken. Dit geldt ook voor aanbiedingen die op vergelijkingssites staan. Tijdens het boeken mogen er geen kosten bijkomen waar je niet omheen kunt. Denk hierbij aan administratiekosten, boekingskosten, standaard toeslagen en belastingen. De hoogte van deze kosten is van tevoren bekend. Consumenten moeten deze kosten sowieso betalen en daarom moeten ze in de advertentieprijs zijn opgenomen.

De Reclame Code Commissie heeft eDreams eerder dit jaar al gewaarschuwd. Sommige reclame-uitingen van eDreams zijn in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen. Het bedrijf heeft niet gereageerd op deze waarschuwing.

ACM waarschuwt vandaag voor deze Spaanse reisaanbieder, om verdere schade voor consumenten te voorkomen. ACM heeft eerder dit jaar al een aantal keer aan eDreams gevraagd haar website aan te passen. Ook daar heeft het bedrijf niet op gereageerd.