ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

ACM pakt onduidelijke energienota aan

| Nieuwsbericht

16 van de 40 Nederlandse energieleveranciers die aan consumenten leveren sturen hun klanten een duidelijk controleerbare nota. Dit heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vastgesteld. De overige 24 hebben een laatste waarschuwing gekregen van de ACM. Een aantal van hen riskeert een boete als zij begin 2018 nog steeds geen duidelijk controleerbare nota sturen.

Wat is een duidelijk controleerbare energienota?

Je moet een energienota eenvoudig kunnen vergelijken met de prijzen in je energiecontract. Zodat je kunt controleren of je inderdaad de afgesproken prijs betaalt.

Als een energieleverancier tussentijds de prijs aanpast, moet hij dit aan jou laten weten en het zichtbaar maken op je energienota. Hij mag zo'n prijsverhoging niet als een 'gemiddelde' prijs over de hele periode opnemen in je nota. Want dan kun je niet eenvoudig nagaan of het bedrag wel klopt met de tussentijdse prijswijziging. Op je energienota moeten bovendien dezelfde maateenheden staan als in je contract. Zodat je de prijs per eenheid in beide documenten ook met elkaar kunt vergelijken. Hetzelfde geldt voor een eventuele prijswijziging. Die moet de energieleverancier ook in dezelfde maateenheid weergeven.

De 16 energieleveranciers die het goed doen

Naam vergunninghouderHandelsnaam
CEN B.V.WoonEnergie
Coöperatieve Duurzame Energie Unie U.A.om
De Nederlandse Energie Maatschappij B.V.NLE
De Vrije Energie Producent B.V.DVEP Energie
DELTA Comfort B.VDelta
Eneco Consumenten B.VEneco
Energiedirect B.V.Energiedirect.nl
Essent Retail Energie B.V.Essent
HVC Energie B.V.HVC
MAIN Energie B.V.MAIN Energie
Oxxio Nederland B.V.Oxxio
Qurrent Nederland B.VQurrent
Qwint B.VQwint Energie
Raedthuys Energie B.VPure Energie
ServiceHouse B.V.ServiceHouse
Vandebron Energie B.V.Vandebron

Meer lezen