Nieuwsbericht

ACM neemt invulling warmtewet onder de loep

11-02-14nieuwsbericht

Dit is een artikel uit 2014. De informatie is mogelijk verouderd. Zoekt u actuele informatie? Kijk dan in de blauwe kolom aan de rechterkant van dit artikel. Daar staan links naar meer informatie over dit onderwerp.

ACM (Autoriteit Consument & Markt) informeert bij warmteleveranciers naar de invulling van de warmtewet. Via ConsuWijzer komen veel signalen binnen van consumenten die per 1 januari 2014 opeens meer moeten betalen, vooral voor afleversets. ACM wil weten of de warmteleveranciers zich aan de wet houden. En wat de oorzaak is van de tariefwijzigingen. Daarom heeft de toezichthouder aan de vier grote warmteleveranciers in Nederland gevraagd uit te leggen hoe zij de warmtewet hebben ingevoerd.

ACM verwacht naar aanleiding van de opgevraagde informatie op zijn vroegst in april over de eerste resultaten te kunnen communiceren. Dit hangt onder meer af van de volledige medewerking van de warmteleveranciers.

ACM heeft drie tarieven vastgesteld:

  1. de maximumprijs voor de levering van warmte. Dit tarief bestaat uit een vast bedrag van 254,00 euro met daarbovenop 24,03 euro per verbruikte gigajoule. Deze maximumprijs geldt voor het hele jaar en kan niet tussentijds wijzigen.
  2. het meettarief. Dit tarief is voor 2014 vastgesteld op 24,54 euro.
  3. het eenmalige aansluittarief. Voor 2014 is dit tarief vastgesteld op 911,78 euro voor alle nieuwe aansluitingen tot 25 meter op een bestaand warmtenet. Bij een aansluiting boven de 25 meter komt er bovenop dit tarief nog 31,31 euro per meter bij.

Voor de afleverset geldt geen maximumtarief. Daarvoor geldt alleen dat de tarieven redelijk moeten zijn.

Basisinformatie