ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

ACM eist gratis reparatie Volkswagens na dieselschandaal

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) eist dat Volkswagen het resterende deel van haar 170.000 gedupeerde klanten in Nederland snel een oplossing aanbiedt. Het gaat om alle mensen die een Volkswagen, Audi, Skoda of Seat hebben gekocht, waarin de autoproducent zogenaamde sjoemelsoftware had geïnstalleerd. Ongeveer 40 procent van deze mensen heeft nog geen oplossing gekregen van Volkswagen.

Volkswagen moet alle gedupeerden een gratis reparatie aanbieden en garanderen dat de rijeigenschappen en prestaties van de auto niet verslechteren na de reparatie. Ook moet Volkswagen hen snel en duidelijk informeren over:

  • waarom hun auto moet worden gerepareerd;
  • wat de gevolgen zijn als ze dat niet doen, bijvoorbeeld voor de garantie;
  • dat de reparatie kosteloos is en de garantie wordt verlengd;
  • wat zij moeten doen als zich na de reparatie problemen voordoen.

Als Volkswagen de komende maand niet duidelijk maakt hoe zij dit probleem gaat oplossen kan de ACM optreden tegen het bedrijf.

Gedupeerde consumenten

In 2015 maakte Volkswagen bekend dat zij in Nederland 170.000 auto's had verkocht waarin zogenaamde sjoemelsoftware was geïnstalleerd. Door die software leken deze auto's veel minder schadelijke stoffen uit te stoten dan zij in werkelijkheid doen. Daarom moet Volkswagen de software in al deze auto's corrigeren.

Onderzoek ACM naar Volkswagen

De ACM onderzoekt daarnaast of Volkswagen consumenten heeft misleid op het moment dat zij de auto's verkocht. Als dat zo is, kan ACM Volkswagen daarvoor beboeten. De resultaten van het onderzoek maakt ACM later dit jaar bekend.

Wat kun je doen?

Heb jij een auto met zogenaamde sjoemelsoftware die nog niet gratis is gerepareerd? Of heb jij van Volkswagen geen garantie op de reparatie gekregen? Neem dan contact op met je dealer.