Nieuwsbericht

ACM dwingt huurbemiddelaars: reken geen bemiddelingskosten aan huurders

11-06-19nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) dwingt huurbemiddelaars te stoppen met het rekenen van bemiddelingskosten. Als een huurbemiddelaar in opdracht van een verhuurder werkt, mag hij de huurder niet ook om kosten vragen. Rekenen de huurbemiddelaars toch bemiddelingskosten? Dan moeten ze een dwangsom aan de ACM betalen.

Update 7 januari 2020:

De 4 huurbemiddelaars die de ACM heeft aangesproken, zijn:

  • Domica Eindhoven uit Eindhoven
  • Goeth Vastgoed uit Eindhoven
  • Max Property Rentals uit Rotterdam
  • Duinzigt Wonen B.V. uit Den Haag

Deze bedrijven hebben aangegeven dat ze gestopt zijn met het rekenen van bemiddelingskosten.

Wanneer mag de huurbemiddelaar geen bemiddelingskosten rekenen?

Vraagt uw huurbemiddelaar bemiddelingskosten aan u? Dat mag meestal niet. Als de huurbemiddelaar in opdracht van een verhuurder werkt, mag hij de huurder niet ook om kosten vragen. Ook niet als de bemiddelaar deze kosten courtage, administratiekosten, contractkosten, dossierkosten of inschrijfkosten noemt. En niet als de bemiddelaar de kosten pas laat in het proces noemt. Bijvoorbeeld als u het contract al gaat ondertekenen.

Wanneer mag de huurbemiddelaar wel bemiddelingskosten rekenen?

Hebt u een bemiddelaar zelf een zoekopdracht gegeven? Dan mag hij wel bemiddelingskosten aan u vragen. Maar alleen als hij de woning niet zelf in zijn huuraanbod heeft zitten. U kunt hier achter komen door te kijken op de website van de bemiddelaar. Staat de huurwoning op zijn website? Dan mag u ervan uitgaan dat hij bemiddelt in opdracht van de verhuurder. U kunt dit ook navragen bij de bemiddelaar.

De bemiddelaar mag u wel laten betalen voor diensten die niet met de huurbemiddeling te maken hebben. Bijvoorbeeld als u de huurbemiddelaar vraagt voor hulp met het uitvoeren van kluswerk.

Lasten onder dwangsom

De ACM ontving via ConsuWijzer nog steeds meldingen over bemiddelingskosten. De ACM legt nu lasten onder dwangsom op aan een aantal huurbemiddelaars. Zo dwingt de ACM de bedrijven om te stoppen met het rekenen van bemiddelingskosten. Na de zomer gaat de ACM opnieuw controleren. Rekenen bedrijven dan nog steeds onterechte kosten? Dan kunnen ze een boete krijgen van de ACM. De boetes zijn maximaal 900.000 euro per overtreding.

Bemiddelingskosten betaald? Meld het bij ConsuWijzer!

Gaat u binnenkort verhuizen naar een huurwoning? En moet u bemiddelingskosten betalen? Meld het dan bij ons. We willen het vooral weten als de bemiddelaar u pas tijdens het proces vertelde dat u deze kosten moest betalen. Deze informatie helpt bij het aanpakken van huurbemiddelaars. Maak gebruik van onze voorbeeldbrief om de kosten terug te vragen.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.