Nieuwsbericht

ACM: Duinzigt bracht onterecht kosten in rekening bij huurbemiddeling

10-11-15nieuwsbericht

Duinzigt Woonservice B.V. bemiddelde voor zowel verhuurder als huurder en rekende daarvoor soms kosten bij de huurder. Dat mag niet. ACM (de Autoriteit Consument & Markt) heeft Duinzigt gedwongen om haar werkwijze aan te passen. Dit maakt ACM vandaag bekend in een nieuwsbericht.

Duinzigt werkte vaak voor zowel de huurder als de verhuurder van een woning. Werkt een huurbemiddelaar voor zowel de huurder als de verhuurder? Dan mag hij alléén kosten in rekening brengen bij de verhuurder. Deze kosten heten ‘bemiddelingskosten’. Omdat Duinzigt dit niet altijd goed deed, legt ACM nu een ‘last onder dwangsom’ op. Dit betekent dat Duinzigt een boete moet betalen als zij haar werkwijze niet aanpast. Duinzigt heeft haar werkwijze inmiddels aangepast.

Op dit moment geldt deze regel nog alleen voor de verhuur van ‘zelfstandige woonruimten’. Een zelfstandige woonruimte is een woning met een eigen toegang, toilet en keuken. Heeft de woning dit niet? Dan spreekt men van een ‘kamer’. Voor de verhuur van kamers mag een huurbemiddelaar nu nog wel kosten bij zowel de verhuurder als de huurder in rekening brengen. Dat gaat straks veranderen. De Tweede Kamer heeft namelijk al een wet goedgekeurd die dit ook verbiedt bij de verhuur van kamers.

Consumenten die onterecht bemiddelingskosten moeten betalen kunnen dit melden bij ConsuWijzer. Dit is het consumentenloket van ACM.

Meer informatie en advies over kosten bij huurbemiddeling

Naar het klachtformulier