Nieuwsbericht

097-nummer verplicht voor mobiel internet

08-07-16nieuwsbericht

De 06-nummers in Nederland raken langzamerhand op. Daarom mogen telecomaanbieders alleen maar 06-nummers uitgeven voor mobiel bellen. Voor mobiel internet (zonder bellen) moeten zij een twaalfcijferig 097-nummer uitgeven. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die de nummervoorraad in ons land beheert.

Gaat u een simkaart of nieuw nummer dus alleen gebruiken voor mobiele datacommunicatie, bijvoorbeeld voor uw tablet of laptop? Dan hoort u een 097-nummer te krijgen. Of wilt u uw huidige mobiele data-abonnement met 06-nummer verlengen of vernieuwen? Dan is uw telecomaanbieder verplicht om uw 06-nummer om te zetten naar een 097-nummer. Op het nummer na verandert er voor u niets. Uw telecomaanbieder is wettelijk verplicht u als klant op de hoogte te brengen van deze verandering. En te zorgen dat u daar geen last van hebt.

Wat kunt u doen als u onterecht een 06-nummer krijgt?

Geeft een telecomaanbieder u tóch een simkaart met 06-nummer, terwijl u het nummer niet gaat gebruiken voor mobiel bellen? Spreek hem daar op aan. En meld het op Consuwijzer.nl. Zo kan ACM zorgen dat telecomaanbieders de nieuwe regel goed naleven. Dat is belangrijk om te voorkomen dat de 06-nummers op raken.

Waarom mogen de 06-nummers niet op raken?

Ruim 90% van de tiencijferige 06-nummercombinaties in Nederland is in gebruik. ACM doet er alles aan om te voorkomen dat deze 06-nummers op raken. Want dan moeten we omnummeren van tien- naar elf- of twaalfcijferige nummers. Mensen kunnen die veel moeilijker onthouden. Ook is het ingrijpend voor organisaties en bedrijven. Want die zouden dan hun administratieve systemen moeten aanpassen. En tijdens de omnummering wil iedereen natuurlijk wel bereikbaar blijven.