6 tips bij het kopen van duurzame producten en diensten
U kunt steeds vaker producten kopen die beter zijn voor natuur, dier en mens. Dit noemen we duurzame keuzes. Bedrijven maken veel reclame voor deze duurzame producten en diensten. Soms is het lastig om te zien wat wel en niet waar is. Wij helpen u met deze 6 tips.
1 Gaat de informatie over het hele product of over een deel van het product?
De informatie over duurzaamheid van een product moet duidelijk en begrijpelijk zijn. Check wat er precies duurzaam is aan het product. Gaat het over het hele product of over een deel van het product? Of gaat het over de verpakking?
Voorbeeld: Op een doos staat '100% gerecycled materiaal'. Maar gaat dit over de doos of over het product ín de doos? Een duidelijke boodschap is: 'Deze doos bestaat voor 100% uit gerecycled materiaal'.
Voorbeeld: Op het label van een T-shirt staat dat het biologisch katoen bevat. Maar is het helemaal van biologisch katoen gemaakt? Of zit er ook normaal katoen in? Een duidelijke boodschap is: 'Dit T-shirt bestaat voor 80% uit biologisch katoen'.
2 Gaat de informatie over wat het bedrijf wíl of over wat het bedrijf echt dóet?
Veel bedrijven zeggen dat ze duurzaamheid belangrijk vinden. Maar zijn de producten of diensten ook echt duurzaam? Kijk niet alleen naar mooie beloftes. Check ook hoe duurzaam het product echt is.
Voorbeeld: U wilt een spijkerbroek kopen. Op het label van de spijkerbroek staat 'samen op weg naar een duurzamere toekomst'. Zo'n tekst zegt niks over de duurzaamheid van het product. Staat er niet bij wat er precies duurzaam is aan de spijkerbroek? Dan kunt u er niet van uitgaan dat de spijkerbroek duurzaam is.
3 Let op bij vage woorden zoals eco, fair en groen
Gebruikt een bedrijf woorden zoals duurzaam, eco, ethisch, fair of groen? Check of het bedrijf hier uitleg over geeft.
Voorbeeld: U koopt eerlijke koffie. Maar wat bedoelt het bedrijf daar precies mee? Werken de boeren onder goede omstandigheden? Is het loon dat ze krijgen eerlijk? Een duidelijke boodschap is: 'Onze boeren krijgen een leefbaar loon. Ook betalen we een bedrag om de samenwerking tussen boeren in Zuid-Amerika te verbeteren.'
4 Vergelijk meerdere duurzame producten of diensten
Wilt u een duurzaam product of een duurzame dienst kopen? Vergelijk ze met elkaar. Door de verschillen te bekijken, kunt u een betere keuze maken.
Voorbeeld: U wilt na een vliegreis de CO2-uitstoot compenseren door een boom te planten. De ene organisatie belooft dat u uw CO2-uitstoot helemaal compenseert als u een boom plant. Terwijl u bij een andere organisatie eerst uw CO2-uitstoot moet berekenen. Daarna krijgt u advies over wat u kunt doen om dit te compenseren.
Voorbeeld: U wilt een duurzame broek kopen. Het ene kledingmerk zegt dat zij kleding maken die 100% biologisch is. Een ander kledingmerk zegt dat alle kleding in Nederland is gemaakt én dat ze beschikken over het internationale keurmerk Global Organic Textile Standard (GOTS). Dit keurmerk kunt u controleren via de
Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.
5 Check of een keurmerk betrouwbaar is
Met een keurmerk toont een bedrijf aan dat een product of dienst aan bepaalde eisen voldoet. Via de
Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal kunt u zien of een keurmerk betrouwbaar is.
Voorbeeld: U wilt uw huis energieneutraal maken en wilt zeker weten dat dit goed gebeurt. U zoekt naar een betrouwbaar keurmerk en u vindt het keurmerk 'Zonnewoning'. Dit keurmerk kunt u controleren via de Keurmerkenwijzer. In dit geval ziet u aan welke eisen uw woning moet voldoen om het 'Zonnewoning'-keurmerk te krijgen.
6 Vraag bewijs bij grote aankopen
Bij grote aankopen wilt u zeker weten dat u een duurzame keuze maakt. Vraag daarom aan het bedrijf of ze de informatie over het product of dienst kunnen bewijzen.
Voorbeeld: Wilt u een elektrische auto kopen? En zegt het bedrijf dat de auto 20% minder brandstof verbruikt dan de gemiddelde auto van hetzelfde formaat? Vraag het bedrijf om dit te bewijzen.
Voorbeeld: U wilt 10 zonnepanelen kopen. Het bedrijf belooft dat u het geld in 8 jaar en 2 maanden terugverdient. En dat het daarom een aantrekkelijke en duurzame investering is. Vraag het bedrijf hoe ze dit berekend hebben.