Mijn nieuwe jas is kapot, wat kan ik doen?

U hebt recht op een goed product. In de wet staat dat het product deugdelijk moet zijn. Gaat uw nieuwe jas al binnen een paar weken kapot? En hebt u de jas op een normale manier gebruikt? Dan moet de verkoper uw jas gratis repareren of omruilen voor een nieuwe. U kunt niet altijd kiezen tussen een reparatie of een nieuw product. Soms wil de verkoper het product alleen maar repareren, omdat dat goedkoper voor hem is. In zo'n geval mag de verkoper zeggen dat hij alleen wil repareren.

Wat moet u doen als uw kledingstuk buiten uw schuld kapot is gegaan?

U moet uw klacht eerst bij de verkoper melden. De verkoper moet uw jas repareren of omruilen voor een nieuwe jas. Dat moet hij binnen een redelijke tijd doen en u moet er niet te veel last van hebben.

Lost de verkoper het probleem niet op?

Dan kunt u daarna een brief schrijven aan de verkoper. Hierin vraagt u om een gratis reparatie of een nieuwe jas. Zet er ook bij binnen hoeveel tijd de verkoper dit moet doen. U kunt de brief aangetekend versturen. Dan hebt u bewijs dat u de brief hebt gestuurd.

U kunt hierbij de volgende voorbeeldbrief gebruiken:

Hebt u de verkoper een brief gestuurd? En wil hij uw jas niet gratis repareren en u ook geen nieuwe jas geven? Dan kunt u het volgende doen:

  • U kunt uw jas houden en een deel van uw geld terugvragen. U krijgt dan een korting, dit noemen we ook wel prijsvermindering.
  • U kunt de overeenkomst ontbinden. U hebt er dan recht op dat u uw geld terugkrijgt. Dit kan alleen als de beschadiging groot genoeg is, bijvoorbeeld als uw jas al na een paar weken scheurtjes heeft. Als er bijvoorbeeld alleen maar een knoopje los zit, kunt u de overeenkomst niet ontbinden. Dan kunt u wel prijsvermindering vragen.
  • U kunt de jas door iemand anders laten repareren. De kosten daarvan kunt u van de verkoper terugeisen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Forward