Ik heb iets gekocht, maar het is kapot

Wat mag ik van een product verwachten?

Als u iets koopt, hebt u recht op een goed product. Dit betekent dat u het product een bepaalde tijd normaal moet kunnen gebruiken. Het product moet bieden wat u ervan mag verwachten. Maar wat mag u precies van een product verwachten? En hoe komt u daarachter?

Wat u van een product mag verwachten, hangt onder andere af van:

  • de prijs
  • het soort product
  • het soort winkel
  • of het product nieuw is of tweedehands
  • wat de verkoper gezegd heeft over het product
  • de informatie in een folder of website van de fabrikant, of op de verpakking.

Dit betekent dat u van een dure televisie meer kunt verwachten dan van een goedkope. En dat u van een 6 jaar oude auto minder kunt verwachten dan van een nieuwe. Maar u mag altijd verwachten dat u het product normaal kunt gebruiken. En dat het veilig is.

Hoe weet ik wat ik kan verwachten?

Om te weten wat u van een product kunt verwachten, kunt u er informatie over lezen. Bijvoorbeeld in een folder of op internet. Een product moet aan die informatie voldoen.

Ook kunt u informatie vragen aan de verkoper. Deze heeft een informatieplicht. Dat betekent dat hij aan u moet vertellen wat hij over het product weet. En dat hij u moet waarschuwen als het product minder goede punten heeft. Als de verkoper iets aan u belooft, dan mag u verwachten dat het product daaraan voldoet.

Let op

Wilt u het product anders gebruiken dan normaal? Wilt u het bijvoorbeeld veel intensiever gebruiken of wilt u er iets speciaals mee doen? Dan moet u vooraf aan de verkoper vragen of het product daar geschikt voor is. Doet u dat niet, dan hebt u hem geen kans gegeven om u goed te informeren. U mag dan niet verwachten dat het product aan uw eisen voldoet.

Voorbeeld

U koopt een wasmachine en bent van plan om iedere dag minimaal 6 wassen te doen. Dit is meer dan gebruikelijk. U moet dan voor de aankoop aan de verkoper vragen of de wasmachine daar geschikt voor is. Doet u dat niet en gaat de machine al snel kapot door het intensieve gebruik? Dan hebt u er niet altijd recht op dat de verkoper het probleem voor u oplost.

Waar moet ik op letten als ik iets koop?

Als u iets koopt, hebt u een onderzoeksplicht. Dat betekent dat u voldoende informatie aan de verkoper moet vragen. Bijvoorbeeld of het product geschikt is voor wat u ermee wilt doen. Zo weet u wat u van het product kan verwachten.

Koopt u een tweedehands product, bijvoorbeeld een auto? Dan is het extra belangrijk om goed te onderzoeken wat u koopt. Vraag bij een auto bijvoorbeeld naar de kilometerstand. En of hij goed onderhouden is. Soms weet de verkoper niet alles over het product. Dan kunt u er een deskundige bij halen of een keuring laten doen. Het is slim om samen met de verkoper op te schrijven wat voor schade het product al heeft. En wat de verkoper over de staat van het product heeft gezegd. Gaat er later iets kapot? Dan kunt u checken of u dat bij de koop al had kunnen verwachten.

Hebt u voor de aankoop te weinig onderzoek gedaan? Of hebt u niet aan de verkoper verteld dat u het product voor een bepaald doel wilde gebruiken? Dan kunt u achteraf niet altijd klagen als het product toch niet aan de verwachtingen voldoet.

Hoelang moet een product mee gaan?

Als u een product koopt, moet u het een bepaalde tijd normaal kunnen gebruiken. Het moet zo lang mee gaan als u ervan mag verwachten. Hoe lang dat is, hangt af van de eigenschappen van uw product. Hoelang gaat zo'n product normaal gesproken mee? En wat voor informatie krijgt u bij de koop? Wat is de prijs? Van een dure wasmachine kunt u bijvoorbeeld verwachten dat die langer mee gaat dan een goedkope. En van een tweedehands product of van een showmodel kunt u minder verwachten dan van een nieuw product. Wilt u weten hoe lang uw product mee moet gaan? Neem dan al die eigenschappen mee om een inschatting te maken. En vraag de verwachte levensduur na bij de verkoper, de fabrikant of bij een deskundige.

Tip

Op de website van branchevereniging Techniek Nederland leest u wat de verwachte gebruiksduur van bepaalde apparaten is. Maar let op, uw product hoort misschien langer of korter mee te gaan. Want dat hangt af van alle eigenschappen van uw versie van het product. Gebruik deze verwachte gebruiksduur dus samen met de andere eigenschappen van uw product. Zo kunt u een inschatting maken hoe lang uw product moet mee gaan.

Mag ik minder verwachten van een product dat ik met korting heb gekocht?

Geeft een verkoper korting op een product? Of koopt u een product in de uitverkoop? Dat betekent niet altijd dat u minder van dit product mag verwachten. Want normaal gesproken moet de kwaliteit van afgeprijsde producten ook goed zijn.

Soms geeft de verkoper korting omdat de kwaliteit van het product wel slechter is. Bijvoorbeeld omdat het product al lang in de winkel heeft gestaan. Dan moet hij dat van tevoren aan u vertellen. Heeft hij dat gedaan en valt het product na de koop tegen? Dan heeft het geen zin om daarover te klagen. U kunt er dan niet mee teruggaan naar de winkel.

Voorbeeld

Er staat een bankje in de winkel dat in de uitverkoop is. Het bankje staat er al 2 jaar en iedereen heeft het uitgeprobeerd. Het bankje is daarom sterkt afgeprijsd. Als u het wil kopen vertelt de verkoper u dat het bankje niet helemaal goed meer is. Daarom kunt u er achteraf niet over klagen.

Tip

Twijfelt u of u een product met korting wilt kopen? Vraag dan altijd van tevoren of u uw geld terug kunt krijgen als u het product terugbrengt.

Wat als een product niet aan de verwachtingen voldoet?

Biedt het product niet wat u ervan mag verwachten? Gaat het bijvoorbeeld al snel kapot of gaat het veel korter mee dan u dacht? Dan hebt u vaak recht op een gratis reparatie of een nieuw product. Lees er meer over op deze pagina’s:

Gaf de verkoper u verkeerde of onjuiste informatie? En had u het product niet gekocht als u de juiste informatie had gekregen? Dan kunt u de koop ongedaan maken. Dit noemen we ‘de koopovereenkomst vernietigen’. U moet het product dan teruggeven en u krijgt uw geld terug.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.