Gaat u duurzaam investeren in uw woning? Houd dan rekening met kosten waar u misschien niet meteen aan denkt. We geven hier meerdere voorbeelden van onvoorziene kosten. Neem deze mee als u nadenkt over mogelijke investeringen.
De meeste huishoudens in Nederland hebben een elektriciteitsaansluiting van 3x25 Ampère. Gaat u meer elektriciteit verbruiken? Bijvoorbeeld omdat u een elektrische auto neemt, met uw eigen laadpaal? Of omdat u uw woning elektrisch of met een warmtepomp gaat verwarmen? Of omdat u zonnepanelen neemt? Vaak hebt u dan een grotere elektriciteitsaansluiting nodig. Voor meerdere maatregelen tegelijk is dat bijvoorbeeld een aansluiting van 3x35 Ampère. Vraag uw installateur om advies.
U betaalt eenmalig voor de werkzaamheden om uw aansluiting aan te passen. Maar u gaat ook meer betalen voor het gebruik en onderhoud van de aansluiting en het netwerk. De eenmalige kosten van een vergroting naar 3x35 Ampère zijn ongeveer 250 euro. Per jaar stijgen uw netwerkkosten gemiddeld met 700 euro.
Kijk op de website van uw netbeheerder hoe hoog de kosten precies zijn. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.
Voert u een duurzame maatregel uit aan uw woning? U kunt onvoorziene kosten tegenkomen. Soms zijn extra maatregelen nodig om te zorgen voor genoeg warmte, besparing of milieuwinst. Alleen HR++ glas is bijvoorbeeld vaak niet genoeg om uw huis warm te houden. U moet dan ook andere maatregelen nemen. Bijvoorbeeld wandisolatie en vloerisolatie.
Wilt u een indruk van de mogelijkheden en verbeteropties in uw persoonlijke situatie? Wat het u kost en oplevert? En wat de mogelijkheden zijn om subsidie te krijgen voor maatregelen? Doe de check op www.verbeterjehuis.nl.
Hebt u geen aansluiting op een warmtenet, maar wilt u dat wel? Bijvoorbeeld in plaats van uw huidige cv-installatie op aardgas? Als er in uw wijk een warmtenet ligt, kunt u daar meestal een aansluiting op krijgen. Daarvoor betaalt u eenmalig een bedrag.
Is er nog geen warmtenet in uw wijk? Mogelijk heeft uw gemeente wel plannen in de nabije toekomst. Vraag bij uw gemeente naar het Warmteplan voor uw wijk.
Ook gaat u jaarlijks betalen voor het gebruik van de aansluiting en de warmtemeter. En u betaalt voor de huur van een afleverset. Deze laat u de warmte uit het warmtenet gebruiken voor uw verwarming en voor warm kraanwater. De hoogte van deze bedragen is afhankelijk van het soort aansluiting.
In sommige warmtesystemen moet u de geleverde warmte nog verder opwarmen. Houd er rekening mee dat dit elektriciteit kost.
Tot slot betaalt u voor uw verbruik. Meestal betaalt u alle kosten samen via een maandelijks voorschot.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt elk jaar hoe hoog deze bedragen mogen zijn.
Hebt u al enige tijd een aansluiting op een warmtenet? En denkt u erover om over te stappen op een eigen duurzame warmtebron? Bijvoorbeeld een eigen warmtepomp, of elektrische verwarming? Meestal kunt u uw aansluiting opzeggen. Daarvoor betaalt u eenmalig een bedrag.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt elk jaar hoe hoog dit bedrag mag zijn.