Toelichting bij de betaalmogelijkheden die een energieleverancier u aanbiedt

Bij het aangaan van het contract moet een energiebedrijf u meerdere betaalmogelijkheden aanbieden. Elk energiebedrijf moet aangeven hoe u rekeningen kunt betalen. Bijvoorbeeld bij betaling via acceptgiro, automatische incasso, of overschrijving per bank.

Mag een energiebedrijf kosten voor betalen in rekening brengen?

Een energiebedrijf mag kosten voor het gebruik van een betaalmiddel in rekening brengen bij de consument. Er zijn wel regels voor het in rekening brengen van deze kosten. En hoe hoog deze mogen zijn. De volgende regels gelden:

Hoe hoog mogen de kosten voor betalen zijn?

Betalen kan op verschillende manieren. De kosten daarvan kunnen verschillen. Het energiebedrijf mag een vergoeding vragen voor het gebruik van bepaalde betaalmiddelen. Bijvoorbeeld bij betaling via acceptgiro, automatische incasso of overschrijving per bank via internet. Het energiebedrijf mag alleen de daadwerkelijke kosten berekenen aan de consument. De daadwerkelijke kosten zijn de kosten die het energiebedrijf zelf betaalt aan de betaaldienstverlener. Bijvoorbeeld aan de bank.

Algemene bedrijfskosten, zoals kosten voor fraudebestrijding en kosten voor de installatie en onderhoud van betaalapparatuur vallen niet onder daadwerkelijke kosten. Dat geldt ook voor vergoedingen die soms in rekening worden gebracht, zoals administratiekosten of boekingskosten. Deze kosten mogen dus niet berekend worden onder de noemer "kosten voor het gebruik van een betaalmiddel".

Mag een energiebedrijf korting geven voor betalen per automatische incasso?

Ja, dit mag. Betalen per automatische incasso is voor bedrijven makkelijk. Want het juiste factuurbedrag wordt direct afgeschreven van de rekening van de klant. Doordat er weinig kosten zijn, wordt bij automatische incasso soms zelfs een korting gegeven.

Aan de balie

Soms kunt u ook aan de balie van een energiebedrijf uw rekening betalen. Kijk onder de gegevens van het energiebedrijf waar deze balies zijn. Op de website van uw energiebedrijf vindt u meer informatie over het adres en openingstijden.

Energiewijzer

Op de vrije energiemarkt kunt u zelf kiezen bij wie u energie wilt kopen. Wilt u bijvoorbeeld alleen betalen per acceptgiro? En wilt u weten bij welk energiebedrijf u daarvoor niet hoeft te betalen? Ga dan naar de Energiewijzer op ConsuWijzer. In de EnergieWijzer kunt u energiebedrijven met elkaar vergelijken. Ook op kosten die in rekening worden gebracht voor de verschillende manieren van betalen.

Heeft deze informatie u geholpen?

Forward