Ik ben afgesloten van energie. Wat moet ik doen?

Is het u niet gelukt om uw energienota op tijd te betalen? En bent u afgesloten? Er zijn een aantal stappen die u kunt ondernemen om er voor te zorgen dat u weer wordt aangesloten.

Stappenplan

Tref een betalingsregeling met het energiebedrijf of netbeheerder

Met de meeste energiebedrijven kunt u een betalingsregeling afspreken. U kunt met uw energiebedrijf afspreken dat u de schuld in delen terugbetaalt. Uw energiebedrijf is niet verplicht om een betalingsregeling te treffen. Om een betalingsregeling te treffen moet u contact opnemen met uw energiebedrijf door te bellen, te mailen of een brief te sturen. Gebruik voor uw brief of e-mail onze voorbeeldbrief.

Kunt u een betalingsregeling treffen met het energiebedrijf? Dan wordt u weer aangesloten. Lukt het niet om een betalingsregeling te treffen met het energiebedrijf? Ga dan naar stap 2.

U moet een bewijs overleggen aan het energiebedrijf dat de schuld is opgenomen bij een schuldsaneringsregeling.

U kunt weer worden aangesloten van energie wanneer uw openstaande energienota's door de schuldhulpverleningsinstantie in een schuldsaneringsregeling worden opgenomen. U moet hiervan wel een bewijs sturen naar het energiebedrijf of netbeheerder. Uw openstaande nota's worden dan in een schuldsaneringsregeling betrokken.

Hiervoor moet u zich aanmelden bij een schuldhulpverleningsinstantie. Kijk voor meer informatie over hoe u zich kunt aanmelden voor schuldhulpverlening op de website van Bureau Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen.

Of vraag aan de NVVK (Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) welke organisatie in uw gemeente u verder kan helpen.

Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren

(T) 085 - 489 57 40
(E) info@nvvk.eu

De schuldhulpverleningsinstantie is niet verplicht om u aan te nemen. Wordt u niet aangenomen? Dan kunt u de rechtbank verzoeken om in aanmerking te komen voor de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen. De rechtbank beslist dan of uw verzoek wordt toegewezen. Meer informatie hierover vindt in de folder 'Schulden oplossen met de Wsnp'.

Wordt uw schuld opgenomen in één van deze schuldsaneringsregelingen? Dan wordt u weer aangesloten.

Komt u niet in aanmerking voor één van deze schuldsaneringsregelingen? Of wilt u geen gebruik maken van deze regelingen? Ga dan naar stap 3.

Betaal de kosten voor heraansluiting en zoek een nieuw energiebedrijf

  • Betaal eerst de kosten voor heraansluiting bij uw netbeheerder. Uw netbeheerder kan u vertellen hoe hoog deze kosten zijn.
  • U moet een nieuw energiecontract afsluiten met een energiebedrijf. Omdat u bent afgesloten, heeft uw oude energiebedrijf uw contract namelijk opgezegd.

Let op waarborgsom

Om een nieuw contract af te sluiten, kan een energiebedrijf u vragen een aantal maanden energie vooruit te betalen. We noemen dit een waarborgsom. Het energiebedrijf vraagt dat van u om er zeker van te zijn dat hij in elk geval geld krijgt voor de energie. Niet alle energiebedrijven vragen een waarborgsom. Als u een nieuw energiebedrijf belt, kunt u vragen naar deze waarborgsom. Dan weet u waar u aan toe bent.

Let op leverdatum

Vraag aan het energiebedrijf op welke datum zij u energie gaan leveren. Het energiebedrijf moet uw contract administratief verwerken. Maar ook moet het energiebedrijf aan de netbeheerder doorgeven dat zij u energie gaan leveren. Dit kost tijd. Het kan heel snel gaan, soms start de levering al na 8 dagen. Maar sommige energiebedrijven gaan pas na 6 tot 8 weken leveren. Duurt het te lang voordat een energiebedrijf gaat leveren? Ga dan op zoek naar een energiebedrijf die u wel snel energie kan leveren.

Let op

U moet wel gewoon uw schuld aan uw oude energiebedrijf aflossen!

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Forward