Reactie op rechtszaak over overnemen contracten EnergieFlex
De Autoriteit Consument & Markt kent de uitspraken van de Rechtbank Amsterdam over de failliete energieleverancier EnergieFlex. Innova Energie nam in 2018 de klanten van EnergieFlex over, maar niet de lopende contracten. Sommige klanten waren het hiermee niet eens. De rechter vindt dat deze specifieke klanten de rekening van Innova niet of niet helemaal hoeven te betalen. Deze mensen zijn maar kort klant geweest van Innova. Maar volgens de rechter hadden ze in dit geval de tarieven en voorwaarden van hun oude leverancier moeten houden.
Deze uitspraken hebben alleen een direct gevolg voor de betrokken partijen. En niet voor klanten van andere energieleveranciers die failliet gingen en vervolgens een nieuwe leverancier kregen. Volgens de regels die nu gelden kunnen wij nieuwe leveranciers niet verplichten om oude contracten over te nemen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil de wet duidelijker maken. En het zou goed zijn als de hoogste rechter zich uitspreekt over rechten van klanten na een faillissement van een energieleverancier.
Faillissementen en contracten
In 2021 moest de ACM de vergunningen intrekken van meerdere leveranciers met geldproblemen. Bij een faillissement van een energieleverancier kijken de curator en de leverancier eerst of het hele bedrijf, een deel daarvan of het klantenbestand kan worden verkocht aan een andere leverancier. In deze periode kunnen klanten niet overstappen naar een leverancier van hun eigen keuze.
Bij vrijwel al deze faillissementen vond de curator toen een andere leverancier die de klanten van de failliete leverancier wilde overnemen. Deze klanten kregen allemaal een nieuw contract van de overnemende leverancier met nieuwe tarieven en nieuwe voorwaarden.
Hiermee werd voorkomen dat de klanten willekeurig over alle resterende leveranciers op de markt moesten worden verdeeld en waarbij dan de voorwaarden en tarieven van de toegewezen leverancier gelden. Dit heet een 'restverdeling'. Dat gebeurt als de curator geen nieuwe leverancier vindt die vrijwillig de klanten wil overnemen.
Wilt u meer weten over wat er gebeurt wanneer een energieleverancier failliet gaat? Lees meer op ACM ConsuWijzer.
Lees meer over het standpunt van de ACM over de rechtszaken.
Bent u het niet eens met ons standpunt, of komt u er niet uit met uw leverancier? U kunt verschillende stappen nemen om uw recht te halen.