Duurzame energie

Wat is een redelijke terugleververgoeding?

Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog de terugleververgoeding is. In de wet staat dat de terugleververgoeding redelijk moet zijn.

Wij kunnen u niet vertellen wat een redelijke terugleververgoeding is. Een geschillencommissie of een rechter kan een uitspraak doen of de vergoeding redelijk is of niet.

Er zijn veel verschillen tussen terugleververgoedingen die energieleveranciers betalen. Wekt u meer energie op dan u verbruikt? Vergelijk dan de terugleververgoedingen van verschillende leveranciers. U vindt deze informatie op de websites van de energieleveranciers. Het kan gunstig zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Vindt u de terugleververgoeding van uw energieleverancier te laag? Dan hebt u 2 mogelijkheden:

  • Vraag uw energieleverancier om een hogere terugleververgoeding.
  • Stap over naar een andere energieleverancier die u een hogere terugleververgoeding biedt.

Ik vind de terugleververgoeding die ik heb gekregen te laag. Wat kan ik doen?

Kijk in uw contract wat er is afgesproken over de hoogte van de terugleververgoeding. Aan die vergoeding zit u vast. Staat er een andere vergoeding in uw contract? Of vindt u de vergoeding niet redelijk? Neem contact op met uw energieleverancier en vraag om uitleg. Misschien heeft deze een fout gemaakt en kan hij het probleem voor u oplossen.

Wil uw energieleverancier het probleem niet oplossen? Kijk eerst in de algemene voorwaarden van uw energieleverancier. Hierin staat hoe u een bezwaar kunt indienen. En hoe snel u dat moet doen. Schrijf dan een brief of e-mail aan uw energieleverancier. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Uw energieleverancier moet binnen 4 weken een nieuw besluit nemen over de hoogte van de terugleververgoeding.

Herbruikbaar blok: Uw recht halen en melden

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.