Iets vragen of melden?

Ik wek zelf energie op. Mag ik de opgewekte energie ook leveren aan mijn buren?

Wekt u zelf elektriciteit op? Dan mag u deze elektriciteit niet zelf aan uw buren leveren. Dit mag wel met tussenkomst van een energiebedrijf. Voor consumenten is levering aan een energiebedrijf de beste optie. U levert de elektriciteit aan uw energiebedrijf. En uw energiebedrijf kan vervolgens de elektriciteit weer aan uw buren leveren. U krijgt dan voor de teruggeleverde energie een terugleververgoeding.

Er zijn drie redenen waarom u niet rechtstreeks aan uw buren mag leveren:

  1. Het is verboden om zonder vergunning elektriciteit te leveren aan consumenten.
  2. Terugleveren van energie moet via dezelfde aansluiting als waarmee het energiebedrijf u levert. Er kan anders niet gesaldeerd worden.
  3. Veiligheid; woningen mogen niet onderling met elkaar verbonden worden door kabels.

Om energie te leveren is een vergunning nodig

Levert u de energie rechtstreeks aan uw buren? Dan overtreedt u de wet en kunt u een boete krijgen. Voor het leveren van elektriciteit aan consumenten en kleinzakelijke afnemers is een vergunning nodig. Maar een vergunning krijgt u niet zo maar. Om een vergunning te krijgen moet er aan een aantal eisen en regels worden voldaan. Zo moeten er allerlei financiële, organisatorische en technische bewijzen worden overlegd. Dit is nodig om aan te tonen dat er aan kwaliteitseisen wordt voldaan.

En een vergunninghouder moet aan iedereen in Nederland die hierom vraagt energie leveren tegen redelijke tarieven en voorwaarden. Ook zijn er aan het aanvragen van een vergunning kosten verbonden. Daarom is de beste optie voor consumenten om energie aan een energiebedrijf te leveren.

Kijk voor meer informatie over vergunningen op de website van de ACM, de toezichthouder achter ConsuWijzer.

Terugleveren van energie op dezelfde aansluiting

U moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terugleveren als waarmee het energiebedrijf u elektriciteit levert. Anders gelden de regels voor teruglevering en de terugleververgoeding niet. Dit staat in de wet.

Veiligheid

Het onderling verbinden van woningen kan gevaarlijke situaties opleveren. Bijvoorbeeld: bij brand moet de brandweer in één keer de elektriciteit af kunnen sluiten.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Het is momenteel erg druk. Wilt u snel antwoord op uw vraag? App of bel ons.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer