Coronacrisis

Uw reisrechten bij losse vliegtickets tijdens de coronacrisis

Welke rechten hebt u als uw vakantie niet kan doorgaan door corona? Dat hangt af van wat u precies hebt geboekt: een pakketreis of een los reisonderdeel, zoals een accommodatie of een los vliegticket. Wij zetten een aantal vragen en antwoorden voor u op een rij.

(Wij werken dit bericht bij als er nieuwe inzichten of ontwikkelingen zijn. Laatste update: 25/08/2020)

Let op

De coronacrisis heeft veel gevolgen voor mensen en bedrijven. Wij vertellen u waarop u recht hebt volgens de wet. Probeer er samen met het bedrijf uit te komen. U kunt overwegen of u een bedrijf wilt helpen door een andere oplossing te accepteren. Bijvoorbeeld een voucher. Komt u er niet uit met het bedrijf? Dan kunt u naar een geschillencommissie of de rechter om uw recht te halen.

Krijg ik mijn geld terug als de luchtvaartmaatschappij mijn ticket annuleert?

Annuleert de luchtvaartmaatschappij uw vlucht? Dan moet de luchtvaartmaatschappij u de keuze geven tussen:

  • Omboeking van uw vlucht
  • Uw geld terug binnen 7 dagen, of
  • Een voucher

Ik krijg een voucher aangeboden voor mijn geannuleerde ticket. Moet ik die accepteren?

De luchtvaartmaatschappij mag u een voucher aanbieden. Maar u mag zelf beslissen of u die wilt accepteren. U hebt wettelijk recht op uw geld terug of op een andere vlucht. De luchtvaartmaatschappij moet u hierover informeren.

Wilt u de voucher accepteren? Bekijk dan goed de voorwaarden van de voucher. Vindt u de voorwaarden van de voucher onredelijk? Wilt u de voucher onder protest accepteren of wilt u gewoon uw geld terug? Dien dan uw klacht in op de website van de luchtvaartmaatschappij. Of gebruik onze voorbeeldbrief.

Bij wie moet ik zijn voor mijn geld terug of een vervangende vlucht?

Is uw vlucht geannuleerd? Dan hebt u recht op uw geld terug of een vervangende vlucht. Maar bij wie moet u zijn als u uw ticket via een boekingskantoor hebt gekocht?

  • Hebt u al een e-ticket met boekingsnummer en ticketnummer van uw luchtvaartmaatschappij ontvangen? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij. Op basis van de Europese passagiersrechten verordening is zij dan verantwoordelijk.
  • Hebt u nog geen e-ticket ontvangen van de luchtvaartmaatschappij? Neem dan contact op met het boekingskantoor. Het boekingskantoor moet uw geld terug betalen of een vervangende vlucht voor u regelen.

Ik krijg niet het hele bedrag terug voor mijn geannuleerde vlucht. Mag dat?

Annuleert de luchtvaartmaatschappij uw vlucht? Dan moet u het hele bedrag voor uw ticket terugkrijgen. Hebt u het ticket niet rechtstreeks gekocht bij de luchtvaartmaatschappij? Maar bij een boekingskantoor? Ook het boekingskantoor mag u geen extra kosten laten betalen, zoals administratiekosten of bemiddelingskosten. Vraag deze kosten terug bij het boekingskantoor.

Mag ik mijn ticket zelf annuleren?

Voert de luchtvaartmaatschappij de vlucht gewoon uit? Maar wilt of kunt u zelf niet meer vliegen? Dan mag u meestal niet kosteloos annuleren. Soms bieden de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij wel mogelijkheden. In veel gevallen kunt u de vlucht bijvoorbeeld omboeken naar een later moment. Lees uw ticketvoorwaarden en neem hierover contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

Tip

Controleer uw annuleringsverzekering. Mogelijk vergoedt uw verzekering de kosten als u bijvoorbeeld om medische redenen wilt annuleren.

Op mijn bestemming geldt code oranje. Kan ik mijn ticket kosteloos annuleren?

Geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken code oranje af voor het land van uw bestemming? Dan raadt het ministerie daarmee alle niet-noodzakelijke reizen af. Gaat uw vlucht wel gewoon door? Dan hebt u niet het recht om kosteloos te annuleren. Maar de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij kunnen soms wel mogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld om de vlucht om te boeken. Neem daarom contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

Er geldt een inreisverbod. Kan ik mijn ticket kosteloos annuleren?

Mag u uw vakantieland niet in door een inreisverbod? Maar gaat uw vlucht wel? Dan kunt u uw ticket niet zomaar kosteloos annuleren. Dit is afhankelijk van de voorwaarden bij uw ticket. Kijk in de voorwaarden en neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij. Vraag uw luchtvaartmaatschappij wat de mogelijkheden zijn. Soms kunt u uw ticket bijvoorbeeld nog wel omboeken. Of de luchtvaartmaatschappij biedt u een voucher aan.

Ik heb coronaverschijnselen en kan niet vliegen. Krijg ik mijn geld terug?

Hebt u gezondheidsklachten die kunnen wijzen op het coronavirus? Dan mag u niet vliegen. U hebt dan geen recht op uw geld terug. Afhankelijk van de voorwaarden bij uw ticket kunt u soms wel annuleren of omboeken. Of u krijgt een voucher. Neem bij coronaklachten zo snel mogelijk contact op met uw luchtvaartmaatschappij. Korter voor vertrek zijn er minder omboekmogelijkheden. Dan is de kans groot dat u uw geld kwijt bent.

Hebt u een reisverzekering of annuleringsverzekering? Kijk dan ook of die iets vergoedt.

Ik kom er niet uit met het boekingskantoor of de vliegtuigmaatschappij. Wat kan ik doen?

Krijgt u maar geen contact? Of wacht u al te lang op een voucher of uw geld terug? Dien uw klacht in bij het boekingskantoor of de luchtvaartmaatschappij.

Komt u er niet uit met een luchtvaartmaatschappij? Kijk of u op een andere manier uw recht kunt halen.

En dien een klacht in bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De ILT houdt toezicht op de passagiersrechten in de luchtvaart. En kan in actie komen als een luchtvaartmaatschappij zich niet aan de regels houdt. De ILT kan u niet helpen om uw geld terug te krijgen.

Komt u er niet uit met een boekingskantoor? Kijk of u op een andere manier uw recht kunt halen. En meld het bij ons.

Tip

Hebt u met creditcard betaald? Neem dan contact op met uw creditcardmaatschappij. Mogelijk vergoedt de creditcardmaatschappij uw kosten. Ga ook na of uw reisverzekering iets voor u kan betekenen.

Bovenstaande informatie is gemaakt met hulp van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT kan in actie komen als luchtvaartmaatschappijen zich niet aan de regels voor passagiersrechten houden. Wilt u meer informatie over uw passagiersrechten? Bijvoorbeeld bij een geannuleerde of vertraagde vlucht? Of wilt u een klacht indienen over een luchtvaartmaatschappij?

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.