Welke rechten hebt u als uw vakantie niet kan doorgaan door corona? Dat hangt af van wat u precies hebt geboekt: een pakketreis of een los reisonderdeel, zoals een accommodatie of een los vliegticket. Wij zetten een aantal vragen en antwoorden voor u op een rij.
(Wij werken dit bericht bij als er nieuwe inzichten of ontwikkelingen zijn. Laatste update: 25/08/2020)
Annuleert de luchtvaartmaatschappij uw vlucht? Dan moet de luchtvaartmaatschappij u de keuze geven tussen:
De luchtvaartmaatschappij mag u een voucher aanbieden. Maar u mag zelf beslissen of u die wilt accepteren. U hebt wettelijk recht op uw geld terug of op een andere vlucht. De luchtvaartmaatschappij moet u hierover informeren.
Wilt u de voucher accepteren? Bekijk dan goed de voorwaarden van de voucher. Vindt u de voorwaarden van de voucher onredelijk? Wilt u de voucher onder protest accepteren of wilt u gewoon uw geld terug? Dien dan uw klacht in op de website van de luchtvaartmaatschappij. Of gebruik onze voorbeeldbrief.
Is uw vlucht geannuleerd? Dan hebt u recht op uw geld terug of een vervangende vlucht. Maar bij wie moet u zijn als u uw ticket via een boekingskantoor hebt gekocht?
Annuleert de luchtvaartmaatschappij uw vlucht? Dan moet u het hele bedrag voor uw ticket terugkrijgen. Hebt u het ticket niet rechtstreeks gekocht bij de luchtvaartmaatschappij? Maar bij een boekingskantoor? Ook het boekingskantoor mag u geen extra kosten laten betalen, zoals administratiekosten of bemiddelingskosten. Vraag deze kosten terug bij het boekingskantoor.
Voert de luchtvaartmaatschappij de vlucht gewoon uit? Maar wilt of kunt u zelf niet meer vliegen? Dan mag u meestal niet kosteloos annuleren. Soms bieden de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij wel mogelijkheden. In veel gevallen kunt u de vlucht bijvoorbeeld omboeken naar een later moment. Lees uw ticketvoorwaarden en neem hierover contact op met uw luchtvaartmaatschappij.
Controleer uw annuleringsverzekering. Mogelijk vergoedt uw verzekering de kosten als u bijvoorbeeld om medische redenen wilt annuleren.
Geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken code oranje af voor het land van uw bestemming? Dan raadt het ministerie daarmee alle niet-noodzakelijke reizen af. Gaat uw vlucht wel gewoon door? Dan hebt u niet het recht om kosteloos te annuleren. Maar de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij kunnen soms wel mogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld om de vlucht om te boeken. Neem daarom contact op met uw luchtvaartmaatschappij.
Mag u uw vakantieland niet in door een inreisverbod? Maar gaat uw vlucht wel? Dan kunt u uw ticket niet zomaar kosteloos annuleren. Dit is afhankelijk van de voorwaarden bij uw ticket. Kijk in de voorwaarden en neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij. Vraag uw luchtvaartmaatschappij wat de mogelijkheden zijn. Soms kunt u uw ticket bijvoorbeeld nog wel omboeken. Of de luchtvaartmaatschappij biedt u een voucher aan.
Hebt u gezondheidsklachten die kunnen wijzen op het coronavirus? Dan mag u niet vliegen. U hebt dan geen recht op uw geld terug. Afhankelijk van de voorwaarden bij uw ticket kunt u soms wel annuleren of omboeken. Of u krijgt een voucher. Neem bij coronaklachten zo snel mogelijk contact op met uw luchtvaartmaatschappij. Korter voor vertrek zijn er minder omboekmogelijkheden. Dan is de kans groot dat u uw geld kwijt bent.
Hebt u een reisverzekering of annuleringsverzekering? Kijk dan ook of die iets vergoedt.
Krijgt u maar geen contact? Of wacht u al te lang op een voucher of uw geld terug? Dien uw klacht in bij het boekingskantoor of de luchtvaartmaatschappij.
Komt u er niet uit met een luchtvaartmaatschappij? Kijk of u op een andere manier uw recht kunt halen.
En dien een klacht in bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
De ILT houdt toezicht op de passagiersrechten in de luchtvaart. En kan in actie komen als een luchtvaartmaatschappij zich niet aan de regels houdt. De ILT kan u niet helpen om uw geld terug te krijgen.
Komt u er niet uit met een boekingskantoor? Kijk of u op een andere manier uw recht kunt halen. En meld het bij ons.
Hebt u met creditcard betaald? Neem dan contact op met uw creditcardmaatschappij. Mogelijk vergoedt de creditcardmaatschappij uw kosten. Ga ook na of uw reisverzekering iets voor u kan betekenen.
Bovenstaande informatie is gemaakt met hulp van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT kan in actie komen als luchtvaartmaatschappijen zich niet aan de regels voor passagiersrechten houden. Wilt u meer informatie over uw passagiersrechten? Bijvoorbeeld bij een geannuleerde of vertraagde vlucht? Of wilt u een klacht indienen over een luchtvaartmaatschappij?