Door de coronacrisis kunnen veel bedrijven hun afspraken niet nakomen. Als consument hebt u dan vaak recht op uw geld terug. Maar door de crisis kunt u uw geld niet altijd terugkrijgen. Veel bedrijven bieden andere oplossingen, zoals vouchers of tegoedbonnen. Wij steunen deze oplossingen onder bepaalde voorwaarden.
(Wij werken dit bericht bij als er nieuwe inzichten of ontwikkelingen zijn. Laatste update: 25/01/2021)
Bedrijven bieden allerlei tijdelijke oplossingen aan. Bijvoorbeeld vouchers, tegoedbonnen of het pauzeren van contracten. Deze oplossingen kunnen een manier zijn om het bedrijf te helpen, maar het is vaak ook in uw eigen belang. Soms krijgt u zelfs een voucher als u eigenlijk geen recht hebt op uw geld terug. Zo helpen bedrijven u om later toch gebruik te kunnen maken van hun diensten.
Als alle klanten van een bedrijf tegelijkertijd hun geld terugvragen, kan een bedrijf failliet gaan. Een bedrijf heeft namelijk vaak niet voldoende geld om iedereen in 1 keer terug te betalen. Gaat een bedrijf failliet? Dan is het nog maar de vraag of u uw geld terugkrijgt. Ook als u een voucher accepteert kan dit gebeuren. Maar door de voucher te accepteren wordt de kans iets kleiner dat het bedrijf failliet gaat.
Daarnaast wilt u na de coronacrisis misschien graag gebruik blijven maken van de diensten van het bedrijf. Gaat het bedrijf failliet in de crisis? Dan bent u uw favoriete sportschool, restaurant of theater kwijt. Het kan daarom in de coronacrisis redelijk en verstandig zijn om bijvoorbeeld een voucher te accepteren.
Hebt u het geld niet meteen nodig? Zoek dan samen met het bedrijf naar een oplossing, bijvoorbeeld een voucher. Maar let goed op de voorwaarden. De compensaties mogen u niet uw wettelijke rechten ontzeggen.
Lees goed waarmee u akkoord gaat. Zo voorkomt u discussie met het bedrijf. Bedrijven kunnen zelf verschillende voorwaarden stellen aan hun vouchers. Deze voorwaarden mogen niet onredelijk zijn.
Wij vinden een voucher redelijk als hij aan deze richtlijnen voldoet:
Vouchers met andere voorwaarden bestaan ook. Bepaal zelf of u met die voorwaarden akkoord wilt gaan. Wilt u dit niet? U hebt vaak recht op uw geld terug. Maar het kan in deze situatie moeilijk zijn om uw geld echt terug te krijgen (zie vraag 8).
Krijgt u maar geen voucher? Of krijgt u het bedrijf niet te pakken? Een voucher is geen wettelijk recht. Er staat dus niet in de wet hoe snel u een voucher moet krijgen. Maar als het bedrijf wil dat u een voucher accepteert, moet zij u wel binnen een redelijke termijn duidelijkheid geven. Wat precies redelijk is verschilt per geval. Veel bedrijven hebben het onverwacht erg druk. Het kan daarom redelijk zijn om het bedrijf wat meer tijd te geven. Hebt u snel duidelijkheid nodig? Bijvoorbeeld omdat u financiële problemen hebt? Dan kunt u daarop wijzen en kan een snellere reactie redelijk zijn.
Krijgt u geen voucher? Of hoort u maar niks van het bedrijf? Volg dan de volgende stappen:
Veel bedrijven bieden andere tijdelijke oplossingen aan. Bijvoorbeeld online fitnesslessen of streamingdiensten. Dit kan een prettige manier zijn om gebruik te blijven maken van de diensten van een bedrijf.
Maar let op: accepteert u deze oplossing? Dan kan het zijn dat u geen recht meer hebt op uw geld terug. Het bedrijf moet u dit op een duidelijke manier laten weten, vóórdat u akkoord gaat met de compensatie. Was dit niet duidelijk toen u de compensatie accepteerde? Dan hebt u nog steeds recht op uw geld terug.
Onze richtlijnen (zie vraag 2) helpen u om te bepalen of de voucher een redelijke oplossing is. Andere voorwaarden zijn niet per se onredelijk. Vindt u de voucher niet redelijk? Wijs het bedrijf op onze richtlijnen en vraag om een aanpassing van de voorwaarden met onze voorbeeldbrief. Wil het bedrijf dit niet? Dan kunt u 2 dingen doen:
Gebruik onze voorbeeldbrief:
Nee, wij geven geen goedkeuring aan voucherregelingen. Wij vinden een voucher in sommige gevallen een redelijke oplossing. Of dat zo is, hangt af van de voorwaarden van die voucher (zie vraag 2).
Probeer er samen met de ondernemer uit te komen. Lukt dat niet? Kijk of u uw recht kunt halen via een geschillencommissie of de rechter.
Wilt u uw geld terug, maar zegt het bedrijf dat dat nu niet kan? Dan kunt u er in de tussentijd voor kiezen om toch een voucher te accepteren. Zeg erbij dat u dit onder protest doet. Het is dan later makkelijker om alsnog uw geld terug te vragen. Gebruik onze voorbeeldbrief:
Hebt u volgens de wet recht op geld terug? Dan moet de termijn voor terugbetaling ’redelijk’ zijn. Wat precies redelijk is verschilt per geval. Vóór de coronacrisis werden vaak termijnen van 2 of 4 weken aangehouden. Het kan zijn dat dat nu te kort is en dat een termijn van enkele maanden redelijk is.
Er kunnen ook andere afwegingen meespelen. Hebt u het geld hard nodig? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een korte termijn. Hebt u het geld niet meteen nodig? Dan kunt u kiezen voor een langere termijn en het bedrijf wat meer tijd geven.
Probeer er samen met de ondernemer uit te komen. Lukt dat niet? Kijk of u uw recht kunt halen via een geschillencommissie of de rechter.
Maakt u gebruik van de voucher, maar is de prijs omhoog gegaan? Dan moet u bijbetalen. Is de prijs omlaag gegaan? Dan krijgt u het verschil terug.
Na een faillissement wijst de rechter een curator aan. Iedereen die nog wat tegoed heeft van het bedrijf moet zich melden bij de curator. Meestal heeft een failliet bedrijf te weinig geld en spullen over om iedereen te betalen. De curator bepaalt daarom wie er nog betaald wordt. Laat de curator weten wat u tegoed hebt van het bedrijf. Vraag daarbij of u de voucher nog kunt inwisselen. Kan dat niet? Vraag dan het tegoed van de voucher in geld terug. Gebruik onze voorbeeldbrieven om uw vordering bij de curator in te dienen.
Hebt u een Corona-voucher voor een ANVR-pakketreis? En is uw reisaanbieder aangesloten bij garantiefonds SGR of garantiefonds GGTO? Dan hoeft u niet naar de curator. De garantiefondsen betalen uw tegoed terug als uw reisaanbieder failliet is.
Zit uw reisaanbieder bij een ander garantiefonds? Bekijk de voorwaarden van uw voucher om te zien of het tegoed van uw reisvoucher gedekt is door een garantiefonds. Is dit niet het geval? Vraag dan uw geld terug bij de curator.