ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Corona

Alles over coronavouchers, tegoedbonnen en compensaties

Door corona kunnen veel bedrijven hun afspraken niet nakomen. Als consument hebt u dan vaak recht op uw geld terug. Maar door corona kunt u uw geld niet altijd terugkrijgen. Veel bedrijven bieden andere oplossingen, zoals vouchers of tegoedbonnen.

Vragen over reisvouchers en uw rechten bij reizen? Voor pakketreisaanbieders gelden aparte regels. Zij mogen geen vouchers meer aanbieden voor reizen die u in 2021 boekt.

Als alle klanten van een bedrijf tegelijkertijd hun geld terugvragen, kan een bedrijf failliet gaan. Een bedrijf heeft namelijk vaak niet voldoende geld om iedereen in 1 keer terug te betalen. Gaat een bedrijf failliet? Dan is het nog maar de vraag of u uw geld terugkrijgt. Ook als u een voucher accepteert kan dit gebeuren. Maar door de voucher te accepteren wordt de kans iets kleiner dat het bedrijf failliet gaat.

Daarnaast wilt u na corona misschien graag gebruik blijven maken van de diensten van het bedrijf. Gaat het bedrijf failliet in de crisis? Dan bent u uw favoriete sportschool, restaurant of theater kwijt. Het kan daarom in de coronacrisis redelijk en verstandig zijn om bijvoorbeeld een voucher te accepteren.

Hebt u het geld niet meteen nodig? Zoek dan samen met het bedrijf naar een oplossing, bijvoorbeeld een voucher. Maar let goed op de voorwaarden. De compensaties mogen u niet uw wettelijke rechten ontzeggen.

Soms hebt u geen recht op uw geld terug. Met de voucher helpt het bedrijf u dan om later toch gebruik te kunnen maken van zijn diensten.

Lees goed waarmee u akkoord gaat. Zo voorkomt u discussie met het bedrijf. Bedrijven kunnen zelf verschillende voorwaarden stellen aan hun vouchers. Deze voorwaarden mogen niet onredelijk zijn.

Wij vinden een voucher redelijk als hij aan deze richtlijnen voldoet:

 • Het moet een voorstel zijn waar u echt iets aan hebt. Kan de eindexamentraining van uw dochter bijvoorbeeld niet doorgaan? U hebt een jaar later waarschijnlijk niets meer aan die training. Een voucher daarvoor is dan geen goede oplossing.
 • Het bedrijf mag u niet extra laten betalen voor de voucher.
 • De voucher moet een redelijke geldigheidsduur hebben. Vaak is dat minimaal een jaar.
 • Is de voucher niet meer geldig, maar hebt u nog niet het hele bedrag gebruikt? Dan moet het bedrijf u het restbedrag terugbetalen. Let goed op dat het bedrijf dit zelf terugbetaalt en dat u daar niet zelf om moet vragen.
 • In het bedrag op de voucher moeten alle betaalde kosten zitten. Denk aan reserveringskosten en administratiekosten. Zitten deze kosten er niet in? Dan mag het bedrijf u deze kosten niet nog een keer laten betalen als u de voucher inlevert.
 • Let goed op of de voucher gedekt is door een garantiefonds. Als het bedrijf failliet gaat, betaalt het garantiefonds u de waarde van de voucher. Is de voucher niet gedekt? En gaat het bedrijf failliet? Dan kunt u de voucher waarschijnlijk niet meer gebruiken. Gaat het om een reisvoucher voor een geannuleerde pakketreis? Controleer dan of uw reisaanbieder een gedekte voucher mag aanbieden.Voor pakketreisaanbieders gelden namelijk aparte regels. Zij mogen geen vouchers meer aanbieden voor reizen die u in 2021 boekt.
 • Sommige vouchers mag u doorverkopen aan andere mensen. De voucher is dan 'overdraagbaar'. Dit kan handig zijn als u hem zelf niet kunt of wilt gebruiken.
 • Had u nog niet het hele bedrag betaald voor de afgesproken dienst? En kan het bedrijf de afspraak niet meer nakomen? U hoeft de rest van het bedrag niet meer te betalen. U krijgt een voucher voor het bedrag dat u al betaald hebt.

Vouchers met andere voorwaarden bestaan ook. Bepaal zelf of u met die voorwaarden akkoord wilt gaan. Wilt u dit niet? U hebt vaak recht op uw geld terug. Maar het kan in deze situatie moeilijk zijn om uw geld echt terug te krijgen (zie vraag 8).

Krijgt u maar geen voucher? Of krijgt u het bedrijf niet te pakken? Een voucher is geen wettelijk recht. Er staat dus niet in de wet hoe snel u een voucher moet krijgen. Maar als het bedrijf wil dat u een voucher accepteert, moet zij u wel binnen een redelijke termijn duidelijkheid geven. Wat precies redelijk is verschilt per geval. Veel bedrijven hebben het onverwacht erg druk. Het kan daarom redelijk zijn om het bedrijf wat meer tijd te geven. Hebt u snel duidelijkheid nodig? Bijvoorbeeld omdat u financiële problemen hebt? Dan kunt u daarop wijzen en kan een snellere reactie redelijk zijn.

Krijgt u geen voucher? Of hoort u maar niks van het bedrijf? Volg dan de volgende stappen:

 • Kijk op de website van het bedrijf. Staat daar iets over de bereikbaarheid en de termijn waarbinnen ze een oplossing aanbieden? Misschien zijn de reactietijden langer dan normaal.
 • Hebt u nu duidelijkheid nodig? Stuur uw verzoek nogmaals per e-mail aan het bedrijf. Geef een termijn waarbinnen u de voucher eist. Vraag om een leesbevestiging. U weet dan wanneer het bedrijf uw bericht gelezen heeft.
 • Krijgt u geen voucher? Eis dan uw geld terug.
 • Krijgt u ook uw geld niet terug? Kijk of u uw recht kunt halen via een geschillencommissie of de rechter.
 • Houdt het bedrijf zich niet aan de regels? Meld dat bij ons en vertel het bedrijf dat u dit doet. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Veel bedrijven bieden andere tijdelijke oplossingen aan. Bijvoorbeeld online fitnesslessen of streamingdiensten. Dit kan een prettige manier zijn om gebruik te blijven maken van de diensten van een bedrijf.

Maar let op: accepteert u deze oplossing? Dan kan het zijn dat u geen recht meer hebt op uw geld terug. Het bedrijf moet u dit op een duidelijke manier laten weten, vóórdat u akkoord gaat met de compensatie. Was dit niet duidelijk toen u de compensatie accepteerde? Dan hebt u nog steeds recht op uw geld terug.

Onze richtlijnen (zie vraag 2) helpen u om te bepalen of de voucher een redelijke oplossing is. Andere voorwaarden zijn niet per se onredelijk. Vindt u de voucher niet redelijk? Wijs het bedrijf op onze richtlijnen en vraag om een aanpassing van de voorwaarden met onze voorbeeldbrief. Wil het bedrijf dit niet? Dan kunt u 2 dingen doen:

 1. Meld het bij ons en vertel het bedrijf dat u dit doet. Accepteer de voucher onder protest (zie vraag 8).
 2. Hebt u recht op geld terug? Dan kunt u de voucher weigeren. U eist dan uw geld terug. Bedenk wel dat het in deze situatie lastig kan zijn om uw geld echt terug te krijgen (zie vraag 8).

Gebruik onze voorbeeldbrief:

Nee, wij geven geen goedkeuring aan voucherregelingen. Wij vinden een voucher in sommige gevallen een redelijke oplossing. Of dat zo is, hangt af van de voorwaarden van die voucher (zie vraag 2).

 • Had u recht op geld terug? Maar hebt u een voucher geaccepteerd? Eén van onze uitgangspunten bij vouchers is dat u dan nog steeds uw geld terug moet kunnen krijgen. U moet de voucher dan natuurlijk teruggeven. Lees vooraf goed de voorwaarden van de voucher. Zo voorkomt u discussie met het bedrijf.
 • Hebt u een andere vorm van compensatie geaccepteerd? Bijvoorbeeld online lessen? Dan kan het zijn dat u geen recht meer hebt op uw geld terug. Het bedrijf moet u dit op een duidelijke manier laten weten, vóórdat u akkoord gaat met de compensatie. Was dit niet duidelijk toen u de compensatie accepteerde? Dan hebt u nog steeds recht op uw geld terug.

Probeer er samen met de ondernemer uit te komen. Lukt dat niet? Kijk of u uw recht kunt halen via een geschillencommissie of de rechter.

Tip: Neem altijd contact op met de organisatie. Veel organisaties zijn in deze tijd ook bereid om u tegemoet te komen.

Wilt u uw geld terug, maar zegt het bedrijf dat dat nu niet kan? Dan kunt u er in de tussentijd voor kiezen om toch een voucher te accepteren. Zeg erbij dat u dit onder protest doet. Het is dan later makkelijker om alsnog uw geld terug te vragen. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Gaat het om een coronavoucher voor een geannuleerde pakketreis? En hebt u 12 maanden na ontvangst van de voucher uw geld nog niet terug? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de reisaanbieder. En meld u binnen 4 maanden bij de SGR. Uw voucher blijft zo gedekt door het garantiefonds. En u krijgt uw geld terug als de aanbieder failliet gaat.

Hebt u volgens de wet recht op geld terug? Dan moet de termijn voor terugbetaling 'redelijk' zijn. Wat precies redelijk is verschilt per geval. Vóór de coronacrisis werden vaak termijnen van 2 of 4 weken aangehouden. Het kan zijn dat dat nu te kort is en dat een termijn van enkele maanden redelijk is.

Er kunnen ook andere afwegingen meespelen. Hebt u het geld hard nodig? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een korte termijn. Hebt u het geld niet meteen nodig? Dan kunt u kiezen voor een langere termijn en het bedrijf wat meer tijd geven.

Probeer er samen met de ondernemer uit te komen. Lukt dat niet? Kijk of u uw recht kunt halen via een geschillencommissie of de rechter.

Voor aanbieders van geannuleerde pakketreizen gelden aparte regels.

Maakt u gebruik van de voucher, maar is de prijs omhoog gegaan? Dan moet u bijbetalen. Is de prijs omlaag gegaan? Dan krijgt u het verschil terug.

Na een faillissement wijst de rechter een curator aan. Iedereen die nog wat tegoed heeft van het bedrijf moet zich melden bij de curator. Meestal heeft een failliet bedrijf te weinig geld en spullen over om iedereen te betalen. De curator bepaalt daarom wie er nog betaald wordt. Laat de curator weten wat u tegoed hebt van het bedrijf. Vraag daarbij of u de voucher nog kunt inwisselen. Kan dat niet? Vraag dan het tegoed van de voucher in geld terug. Gebruik onze voorbeeldbrieven om uw vordering bij de curator in te dienen.

Gaat het om een coronavoucher voor een pakketreis? En is uw reisaanbieder aangesloten bij garantiefonds SGR? Dan hoeft u niet naar de curator. Het garantiefonds betaalt uw tegoed terug als uw reisaanbieder failliet is. Dien binnen 4 maanden nadat uw reisaanbieder failliet is gegaan uw claim in bij de SGR. Zit uw reisaanbieder bij een ander garantiefonds? Bekijk de voorwaarden van uw voucher om te zien of het tegoed van uw reisvoucher gedekt is door een garantiefonds. Is dit niet het geval? Vraag dan uw geld terug bij de curator.