Wat mag ik meenemen in een vliegtuig?

Een luchtvaartmaatschappij mag zelf regels opstellen over hoeveel bagage u mee mag nemen. Maar u mag niet alles meenemen in een vliegtuig. Er zijn regels opgesteld over welke spullen u wel of niet mee mag nemen in een vliegtuig. Of welke spullen u alleen volgens bepaalde voorschriften mee mag nemen.

ConsuWijzer kan u niet vertellen wat u wel en niet mee mag nemen. Wij kunnen u wel vertellen waar u hier meer informatie over kan vinden.

Hoeveel bagage mag ik meenemen?

Dat is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waar u mee vliegt. Een luchtvaartmaatschappij heeft zelf regels opgesteld over hoe zwaar uw bagage mag zijn. En van welke afmetingen, zodat alles goed in de bagageruimte past. Luchtvaartmaatschappijen maken onderscheid tussen bagage die u incheckt (ruimbagage) en de bagage die u meeneemt in het vliegtuig (handbagage).

Neem voor meer informatie hierover contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

Wat mag ik niet meenemen in een vliegtuig?

U mag geen gevaarlijke spullen meenemen in een vliegtuig. Gevaarlijke spullen zijn bijvoorbeeld spullen die kunnen ontploffen. Maar ook voor vloeistoffen zijn er regels opgesteld hoeveel u mee mag nemen. En hoe u dit mee mag nemen.

Meer informatie over wat u mee mag nemen in een vliegtuig staat op de website van de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Daar staat een lijst met producten die u niet mee mag nemen in een vliegtuig. En welke producten u alleen onder bepaalde voorwaarden mee mag nemen.

Wat kan ik doen als ik twijfel of ik iets mee mag nemen?

Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij of met de luchthaven waar u van vertrekt. Zij kunnen u vertellen wat de regels zijn. En welke mogelijkheden u hebt om het product op een andere manier toch mee te nemen.

Tip

U mag niet altijd alles meenemen een land in. Ook al mag u het wel meenemen in het vliegtuig. Meer informatie over wat u in Nederland mag invoeren vindt u de website van de douane

Of kijk op de website van de luchthaven waar u van vertrekt.

Gaat u naar een ander land? Neem dan contact op met de ambassade of consulaat van het land waar u naar toe gaat.

Forward

ConsuWijzer-karakter op vakantie met koffer en camera