Slimme meter loket

Hebt u een vraag of klacht omtrent de slimme meter? ConsuWijzer helpt u met het slimme meter loket.

Bij ConsuWijzer vindt u meer informatie omtrent de slimme meter. Ook heeft ConsuWijzer de antwoorden op veelgestelde vragen alvast voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet bij of wilt u een klacht indienen? Neem dan contact met ons op.

Invoering slimme meter

Vanaf januari 2012 start de plaatsing van de zogenaamde slimme meter. Een slimme meter is een digitale energiemeter waarvan de meterstand op afstand uitleesbaar is. De slimme meter wordt niet verplicht. U mag de slimme meter weigeren. Of ervoor kiezen dat uw gegevens niet op afstand worden uitgelezen.

De slimme meter wordt de eerste twee jaar alleen aangeboden bij:

  • nieuwbouw,
  • grootschalige renovatie,
  • reguliere vervanging,
  • verbetering van het energielabel van minimaal twee niveaus,
  • wanneer de woning ten minste energieklasse B krijgt,
  • op aanvraag van de consument zelf.

Vanaf 2014 is het gepland dat alle huishoudens in Nederland slimme meters aangeboden krijgen.

Waarom krijg ik een slimme meter aangeboden?

De overheid wil de huidige meters vervangen door slimme meters. Hieronder leggen wij uit waarom.

Automatisch de juiste meterstanden

Hebt u een slimme meter? Dat hoeft u niet meer zelf de meterstanden door te geven. De slimme meter registreert ook de teruggeleverde energie wanneer u teruglevert aan het net. Schrijffouten bij het doorgeven of geschatte meterstanden op de energierekening behoren hiermee tot het verleden. En wisselen van energiebedrijf wordt hiermee nog gemakkelijker.

Beter grip op uw verbruik en kosten

Wie een slimme meter op aan heeft staan, krijgt elke 2 maanden van het energiebedrijf een overzicht van het verbruik en de indicatieve kosten. Ook kunt u direct uw verbruik en kosten inzien via de webpagina van het energiebedrijf of bijvoorbeeld door middel van een display op uw digitale meter. Deze informatie kan u helpen om energie en dus geld te besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld ontdekken dat er 's nachts toch nog veel energie wordt verbruikt. Door apparaten echt uit te zetten in plaats van op stand-by, kan uw energierekening omlaag.

Wat hebben wij aan uw meldingen bij het slimme meter loket?

De toezichthouder achter ConsuWijzer is ACM (Autoriteit Consument & Markt). Voor ACM is het belangrijk dat u uw vragen en klachten meldt. ACM houdt namelijk toezicht op de energiemarkt. En dus op de uitrol van de slimme meter. Mochten er over bepaalde onderwerpen meer klachten of vragen binnenkomen dan kan ACM actie ondernemen. Bijvoorbeeld door een oplossing te zoeken voor een bepaald probleem of door meer voorlichting te geven.

Forward

ConsuWijzer-karakter bij windmolen