Roaming: Mobiel bellen en internetten in het buitenland

Smart met je phone op vakantie

Hebt u ook een smartphone of tablet? Dan hebt u op vakantie naast bellen en sms'en, vast ook wel eens een uw favoriete Nederlandse nieuwssite op uw mobiel bekeken. Of een vakantiefoto via internet verstuurd. Uit meldingen bij ConsuWijzer blijkt dat niet iedereen goed weet wat de kosten van mobiel internetten, bellen en sms'en in het buitenland zijn. Hierdoor ontvangen mensen soms een telefoonrekening die hoger is dan ze hadden verwacht. Gelukkig worden de tarieven voor bellen, sms'en en mobiel internetten in het buitenland steeds lager. Om ervoor te zorgen dat u met een gerust hart op vakantie kunt, legt ConsuWijzer in dit Consumententhema uit hoe het precies zit met het gebruik van uw mobiel op vakantie.
Ook is er de 'SmartWijzer' met tien praktische tips. Hiermee kunt u bewust gebruik maken van uw smartphone op vakantie. Zonder verrast te worden door een hoge telefoonrekening.

Afbeelding ConsuWijzer karakter in strandstoel met tablet

Wat zijn roamingkosten?

Maakt u in het buitenland gebruik van uw mobiele telefoon? Dan betaalt u niet alleen voor de kosten van uw Nederlandse aanbieder. U betaalt ook de kosten die de buitenlandse aanbieder rekent voor het gebruik van zijn netwerk. Deze kosten heten roamingkosten. Maakt u in het buitenland gebruik van uw mobiele telefoon? Dan maakt u gebruik van de internationale roamingdienst van de buitenlandse aanbieder.

Na gebruik stuurt de buitenlandse aanbieder de kosten voor deze dienst door naar uw eigen aanbieder. Uw eigen aanbieder rekent vervolgens deze kosten door aan u. Bijvoorbeeld via uw volgende factuur of via uw prepaid-card.

Roamingkosten binnen de EU

Om het gebruik van een mobieltje in het buitenland aantrekkelijker te maken, hebben de landen binnen de Europese Unie afspraken gemaakt over roaming. Deze afspraken zijn vastgelegd in de Roamingverordening. Door die afspraken bent u beter beschermd als u in een ander EU-land gebruik maakt van uw telefoon, smartphone of tablet. In de Roamingverordening zijn maximumtarieven vastgelegd voor internetten (per MB), bellen (per minuut) en sms'en (per bericht). Aanbieders binnen de EU mogen u dus niet meer in rekening brengen dan deze afgesproken bedragen.

De maximumtarieven zullen tot en met 2014 ieder jaar lager worden. Ook zijn er afspraken gemaakt over het geven van informatie over de tarieven die in het buitenland gelden. Die informatie ontvangt u bijvoorbeeld via een sms'je.

Let op: u betaalt ook roamingkosten als u in het buitenland belt naar een plaatselijk nummer. Bijvoorbeeld wanneer u in het buitenland een taxi bestelt. Of een tafel reserveert in een restaurant. Daarnaast betaalt u ook als u in het buitenland gebeld wordt. Het ontvangen van voicemailberichten in het buitenland is gratis. Maar voor het afluisteren van uw voicemail via uw mobiel in het buitenland betaalt u wel.

Tabel: maximumtarieven in de EU voor mobiel internet, bellen en sms'en

  1-7-2012 1-7-2013 1-7-2014 1-7-2014 (incl. btw)
Bellen 0,29 0,24 0,19 0,2299
Gebeld worden 0,08 0,07 0,05 0,0605
Sms 0,09 0,08 0,06 0,0726
Data internet 0,70 0,45 0,20 0,242

Tarieven in euro's, per minuut, per sms of per MB. De eerste drie kolommen zijn exclusief btw, deze tarieven zijn vastgelegd in de Europese Roamingverordening.

In welke landen gelden de maximumtarieven voor roaming?

De afgesproken maximumtarieven zijn alleen in de 28 landen van de Europese Unie geldig. Dit zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Kroatië. Niet elk land in Europa is lid van de Europese Unie.

Veel bezochte (Europese) landen waar de nieuwe maximumtarieven niet gelden, zijn: Zwitserland, Noorwegen, Turkije, Liechtenstein, IJsland, Monaco. Buiten de Europese Unie gelden dus geen maximumtarieven voor het gebruik van uw mobiel. Let op: deze kosten kunnen soms schrikbarend hoog zijn!

Datalimiet bij het gebruik van internet op uw mobiel in het buitenland

Voor het gebruik van internet op uw mobiel in het buitenland geldt wereldwijd een datalimiet van ongeveer 50 euro exclusief BTW per maand.

De datalimiet houdt in dat als uw verbruik rond de 80% van dat bedrag zit, u een waarschuwingsbericht krijgt van uw aanbieder. Bijvoorbeeld via sms. Zodra u 100% van de datalimiet hebt bereikt wordt de dienst stop gezet. U kunt dan geen gebruik meer maken van internet op uw mobiel. Wilt u toch gebruik maken van de dienst? Dan kunt u een bericht sturen naar uw aanbieder en vragen om wel weer gebruik te kunnen maken van mobiel internet.

Let op: Gebruik maken van een beschikbaar wifi-netwerk kan altijd. Ook als de dienst door uw aanbieder is stopgezet.

U kunt de limiet zonder kosten binnen één dag uitzetten. Dit regelt u met uw aanbieder. Of een hoger of lager datalimiet met uw aanbieder afspreken. Let wel op dat u na de periode waarin u de limiet heeft uitgezet, deze weer aanzet. Zo voorkomt u verrassingen tijdens een andere vakantie.

Ongemerkt gebruik maken van internet

ConsuWijzer krijgt soms ook meldingen over kosten terwijl men denkt geen gebruik te hebben gemaakt van mobiel internet. Vaak komt dat doordat mensen niet weten dat hun smartphone of tablet ook uit zichzelf contact maakt met internet. Bijvoorbeeld om te controleren op nieuwe mail, om nieuwe WhatsApp-berichten binnen te halen of nieuwe posts op Facebook te laden. U merkt dat doordat u bijvoorbeeld automatisch meldingen van nieuwe berichten ontvangt. Om dit te voorkomen kunt u uw automatische updates op uw mobiele telefoon uitzetten voordat u naar het buitenland reist. Meer tips vindt u in de SmartWijzer van ConsuWijzer.

Kosten buiten de EU

Bent u van plan te bellen, sms'en of gebruik te maken van mobiel internet buiten Europa? Vraag uw aanbieder vooraf dan welke prijzen daar gelden. De maximumtarieven voor roaming gelden namelijk alleen binnen de EU. In landen buiten de EU kunnen de kosten daarom hoger zijn.

Let op: de datalimiet voor mobiel internet geldt wel wereldwijd..

Speciale abonnementen voor in het buitenland

Wilt u niet gebonden zijn aan de maximum tarieven die binnen de EU zijn vastgesteld? En wilt u niet gebonden zijn aan de vastgestelde datalimiet? Dan kunt u bij uw eigen aanbieder informeren naar speciale buitenlandabonnementen.

Let op: als u zelf een speciaal buitenlandabonnement afsluit, kunnen de afspraken en prijzen anders zijn. Soms zijn de prijzen zelfs hoger.

Omgekeerd kan het ook zijn dat u al een speciaal buitenlandabonnement hebt afgesloten. Maar dat u het speciale buitenlandabonnement niet meer wilt gebruiken en juist de maximum tarieven binnen de EU wilt betalen. U kunt dan het speciale buitenlandabonnement bij uw aanbieder opzeggen. Die moet u binnen één dag na uw telefoontje overzetten naar het standaard maximum roamingtarief dat geldt binnen de EU.

Op vakantie? Check de SmartWijzer!

De SmartWijzer biedt u praktische tips voor het gebruik van uw smartphone of tablet in het buitenland. Zodat u weet hoe u uw telefoonrekening in de hand houdt.

Forward

ConsuWijzer-karakter bellend met mobiele telefoon