Online games

De term "Online games" betekent letterlijk internetspelletjes. Spelletjes die u via internet kunt spelen. Online gamen wordt steeds populairder. Er zijn spelletjes waarbij u digitaal spullen kunt kopen in een virtuele wereld. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes waarbij kinderen hun eigen boerderij opzetten en daarvoor dieren en spullen kopen. Of spelletjes waarbij u kleding voor een digitaal personage kunt kopen. Of spelletjes waarbij u extra wapens koopt voor personen in het spel.

Vaak kunt u deze virtuele spullen kopen met punten. Deze punten worden ook wel "credits" genoemd. De punten kunt u kopen met een creditcard, een éénmalige machtiging, internetbankieren of met een mobiele telefoon. Bij betaling via een mobiele telefoon gebeurt dit door te bellen met een 0900-nummer of door te sms'en. De kosten worden dan verrekend via uw beltegoed of de belbundel.

Vaak merken ouders pas achteraf dat hun kinderen deze uitgaven hebben gedaan. En dan zijn de kosten inmiddels hoog opgelopen. Dit kunt u voorkomen door de instellingen van uw tablet en mobiele telefoons aan te passen.

Hieronder vindt u links naar handige informatie over betaalmethoden, aankopen door minderjarige kinderen, tips voor ouders, inbreuk privacy en misleidende en agressieve verkooppraktijken.

Betaalmethoden

Hieronder staan de meest gebruikte betaalmethoden voor het kopen van punten.

0900-nummers

Is er gebruik gemaakt van een 0900-nummer? En wilt u meer weten over het gebruik van 0900-nummers? Op onze site vindt u meer informatie over deze zogenaamde informatienummers. U vindt er ook informatie hoe u 0900-nummers kunt blokkeren.

sms-diensten

Is er gebruik gemaakt van betaling via sms? En wilt u meer weten over sms-diensten en de sms-gedragscode? Kijk dan op onze website. Hieronder staat ook een link naar de website van de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten. Via deze site kunt u sms-diensten blokkeren. U kunt op deze site ook een overzicht vinden van de lopende mobiele abonnementen.

Creditcard

Bij het aanmaken van een account om spelletjes (zogenaamde apps) te kopen voor uw mobiele telefoon, tablet of computer worden vaak ook creditcard-gegevens gevraagd. Het kan gebeuren dat bij het aanschaffen van punten vanuit een spelletje niet steeds opnieuw deze gegevens ingevoerd hoeven worden. Een aankoop is dan heel snel gedaan. Onder het kopje "tips voor ouders" vindt u een link om dit aan te passen.

Aankopen door minderjarigen

Heeft uw minderjarige kind online spelletjes gespeeld en daarbij ongevraagd geld uitgegeven? Lees via onderstaande link wat uw rechten zijn als ouder.

Tips ouders

Op de onderstaande sites staan tips voor ouders.

Website mediarakkers

Op deze site staat een lesprogramma voor basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs.

Website Mijn Kind Online

Op deze site staat informatie voor ouders over het gebruik van digitale media door hun kinderen. Deze organisatie heeft ook samen met kennisnet een gratis gids uitgebracht met tips om een tablet kindvriendelijk te maken. Deze gids kunt u hieronder vinden.

Gids 104 leerzame apps en sites

Aanpassen instellingen mobiele telefoon/ tablet

Maakt u gebruik van een product van Apple? Dan vindt u hieronder een link om een wachtwoord in te stellen voor aankopen binnen een spelletje.

Maakt u gebruik van Android van google? Dan vindt u via de volgende link informatie over het instellen van een wachtwoordbeveiliging voor Google Play.

Inbreuk privacy

Denkt u dat de privacy van uw kinderen wordt aangetast? Dan kunt u een klacht indienen. Op onze internetsite vindt u een stappenplan.

Oneerlijke Handelspraktijken

Komt u online games tegen die u niet duidelijk vindt? En wilt u meer weten over de informatieverplichting van aanbieders van producten en diensten? Via onderstaande link leest u wat de wet zegt over misleidende of agressieve verkoop.

Misleidende reclame

Vindt u dat een reclame gericht op uw kinderen misleidend of onnodig beledigend is? Dan kunt u een klacht indienen bij de Stichting Reclamecode. Het indienen van een klacht is gratis. U kunt gebruik maken van de onderstaande link.

Hebt u een klacht over online games?

Laat het ons weten via het ons contactformulier. Noem daarbij duidelijk om welk spel of om welke website het gaat en wat de inhoud van de klacht is.

Forward

ConsuWijzer-karakter in strandstoel met tablet