Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Houd meer controle over aankopen bij online games

Vooral kinderen spelen graag online games. Deze spelletjes op internet of in een app lijken vaak gratis. Maar pas op, binnen het spel zijn soms allerlei extra's te koop. Bijvoorbeeld extra levens, wapens, outfits voor het personage of uitbreidingen van het spelletje. Soms is niet duidelijk wat zo'n extra onderdeel in euro's kost en wat je er voor krijgt. Een aankoop is dan snel gedaan!

Hoe komt het dat een aankoop in een online game makkelijk gaat?

Installeert u een online game? Dan moet u soms aangeven hoe u eventuele aankopen wilt betalen. U kiest bijvoorbeeld voor afrekening via een creditcard of via uw telefoonrekening. De spelaanbieder onthoudt dan uw betaalgegevens. Zo hoeft u niet voor elke aankoop toestemming te geven voor een betaling. Dit mag niet. De spelaanbieder moet u voor elke afzonderlijke aankoop toestemming vragen. Ook moet de prijs in euro's er steeds duidelijk bij staan. Anders kopen spelers misschien iets zonder dat het de bedoeling is. Vooral kinderen begrijpen niet altijd dat ze aankopen doen met echt geld.

Er zijn verschillende mogelijkheden om aankopen bij online games te betalen.

  • Creditcard. U geeft uw creditcardgegevens op. En u hoeft niet voor elke aankoop opnieuw toestemming te geven voor de betaling. De appstore onthoudt uw betaalgegevens via de instellingen van de appstore.
  • 0900-nummers. Soms kunt u ook betalen via een 0900-nummer. Wilt u meer weten over het gebruik van 0900-nummers? Kijk dan op onze site. U vindt er ook informatie hoe u 0900-nummers kunt blokkeren.
  • Sms-diensten. Soms kunt u met sms'jes betalen. Wilt u dit liever niet? Kijk dan op onze website hoe u sms-diensten kunt beheren.
  • Met uw gegevens. Gratis apps betaalt u met uw gegevens. Het is goed om hier bewust van te zijn. Wilt u tips om uw privacy te beschermen?

Bedrijven mogen geen betaalinstellingen gebruiken waardoor u te makkelijk iets koopt. Voor elke aankoop moet duidelijk zijn dat u met echt geld betaalt, hoeveel het kost, wat u ervoor krijgt en hier toestemming voor geven. Doet een spelaanbieder dat niet? Dan is dat misleidend.

Heeft uw minderjarige kind onbewust of zonder uw toestemming geld uitgegeven aan een online game? En wilt u weten of u het geld terug kunt krijgen?

Bedrijven mogen kinderen niet proberen over te halen om aankopen te doen. Dit is een agressieve verkoop.

Ja. Koopt u bijvoorbeeld een extra leven in een online game? Dan koopt u een digitale inhoud. Ook digitale inhoud mag u uitproberen tijdens de bedenktijd. Dat betekent dat u het product 14 dagen lang kunt downloaden of online afspelen (streamen).

De spelaanbieder mag wel met u afspreken dat u de bedenktijd verliest na downloaden. Dit moet hij volgens de regels doen:

  • vóór de koop krijgt u de vraag of u ermee akkoord gaat dat u aan de koop vastzit
  • na de koop krijgt u een bevestiging dat u aan de koop vastzit

Krijgt u geen vraag of bevestiging? Of krijgt u dit te laat? Dan hebt u wél bedenktijd. Ook als u de digitale inhoud al hebt afgespeeld of gedownload.

Heeft de spelaanbieder zich niet aan deze regels gehouden? Of wilt u meer weten over de bedenktijd? Op onze website leest u wanneer u bedenktijd hebt en wat u met een klacht kunt doen.

Hebt u een klacht over een online game? Bijvoorbeeld over de rekening? En wil de aanbieder van het spel het probleem niet oplossen? Schrijf dan een brief of e-mail naar de aanbieder. Zijn contactgegevens vindt u in het spel of in de appstore op uw mobiele telefoon, tablet of computer.

Vraag in uw brief om een oplossing vóór een bepaalde datum. Geef het bedrijf een redelijke termijn. Schrijf ook welke vervolgstappen u neemt als het bedrijf geen goede oplossing biedt.

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook