Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Met uw mobiel naar het buitenland? Voorkom hoge rekeningen met onze tips!

Gaat u met uw mobiel naar het buitenland? En rekent uw aanbieder roamingkosten? Dan kunnen de kosten heel snel oplopen. Wilt u geen onverwachte hoge rekeningen? Volg dan onze tips.

Let op

Gaat u naar een land binnen de EU? Dan betaalt u meestal hetzelfde als in Nederland.

Tips tegen onverwachte hoge rekeningen

1 Check of uw datalimiet aan staat

Maakt u gebruik van internet op uw mobiel in het buitenland? En rekent de aanbieder roamingkosten? Uw aanbieder stopt het internet als u 60 euro aan kosten hebt gemaakt. Vindt u 60 euro te veel geld? Vraag uw aanbieder om deze limiet te verlagen.

2 Zet uw gegevensverbinding en roaming uit

Zijn uw gegevensverbinding en uw roaming uitgeschakeld? Dan pas weet u zeker dat u geen internet via een mobiel netwerk gebruikt. U kunt dan nog wel gewoon bellen. En ook internetten via wifi. Volg deze stappen:

  1. Zet uw gegevensverbinding uit. Hiermee blokkeert u het dataverkeer via het mobiele netwerk. Ga hiervoor naar de instellingen van uw telefoon.
  2. Zet dataroaming uit via de instellingen van uw telefoon. Hiermee voorkomt u dat uw telefoon internet gebruikt via een buitenlands mobiele netwerk. U kunt blijven bellen. En u kunt internetten via wifi.
  3. Zet uw telefoon helemaal uit en weer aan. Dan weet u zeker dat uw telefoon deze nieuwe instellingen heeft opgepakt.

3 Zet alle automatische updates uit

Een telefoon of tablet kan uit zichzelf contact maken met internet. Bijvoorbeeld om te controleren op nieuwe mail of om nieuwe WhatsApp-berichten binnen te halen. Zet daarom alle automatische updates uit. Regel dit via de instellingen van uw telefoon.

4 Maak gebruik van wifi

Veel campings, cafés en hotels bieden gratis wifi aan klanten. Soms moet u hiervoor een bepaald bedrag betalen. Check of de internetverbinding uit staat als u de verbinding met wifi verbreekt. Anders gaat uw telefoon op zoek naar het mobiele netwerk.

Wifi-netwerken zijn niet altijd veilig. Gebruik ze daarom niet om te internetbankieren. Log niet in op uw persoonlijke accounts en vul nergens uw persoonlijke gegevens in.

5 Pas op met foto's, video's en online plattegronden

Bekijkt u foto's, video's of online plattegronden? Dit kan u veel geld kosten omdat het grote bestanden zijn. Hebt u een online plattegrond nodig, bijvoorbeeld van Google Maps? Download de kaarten van tevoren. Dan hebt u geen internetverbinding nodig als u deze ter plekke wilt bekijken.

6 Check de tarieven voor mobiel bellen en internetten buiten de EU

Sommige aanbieders hebben voordelige bundels speciaal voor buiten de EU. Check dit bij uw aanbieder.

7 Gebruik een app die uw dataverbruik in de gaten houdt

Daarnaast kunt u bij veel aanbieders uw internetverbruik inzien, bijvoorbeeld via uw account.

8 Bent u aan de grens van Europa? Let op!

Uw telefoon zoekt zelf naar het sterkste netwerk. Bent u binnen de EU maar dichtbij de buitengrens? Zorg dat uw telefoon met een netwerk in het EU-land is verbonden. De kosten kunnen heel snel oplopen als uw telefoon met een netwerk in het buurland buiten de EU is verbonden. Wilt u voorkomen dat uw toestel met een verkeerd netwerk verbindt? Stel uw telefoon zo in dat deze alleen handmatig met een netwerk kan verbinden. Dan kiest u een netwerk van het EU-land waar u bent.

Stuurt uw aanbieder een hoge rekening voor het internetten in het buitenland? En hebt u uw aanbieder niet gevraagd om over de limiet van 60 euro heen te gaan?

Schrijf dan een brief of e-mail. Vraag in uw brief om een oplossing vóór een bepaalde datum. Geef de aanbieder een redelijke termijn. Schrijf ook welke vervolgstappen u neemt als de aanbieder geen goede oplossing biedt.

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.