Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Het product dat ik gekocht heb, heeft een klein foutje. Wat nu?

Soms koopt u een product waar een klein foutje in zit. Bijvoorbeeld een weeffout aan de achterkant van uw bank. U kunt dan vragen om een reparatie. Is reparatie niet mogelijk, dan kunt u een deel van uw geld terugvragen.

Let op
  • Hebt u fabrieksgarantie of verkopersgarantie op het product? Dan is het soms gunstiger om gebruik te maken van die garantie.
  • Hebt u het product via internet gekocht? Of bijvoorbeeld op straat of aan de deur? Dan hebt u meestal bedenktijd. In die periode kunt u het product terugsturen en hoeft u het niet te betalen.
  • Hebt u geen garantie of bedenktijd (meer)? Of zijn de garantievoorwaarden niet goed? Lees dan hieronder wat uw rechten zijn.

Wat kan ik doen bij een klein gebrek?

Hebt u een product gekocht, maar blijkt dat niet goed te zijn? Dan hebt u vaak recht op een nieuw product. Maar dat geldt niet als het om een klein foutje gaat. Zoals een krasje op een fiets of een kleurverschil in de voering van een jas. In dat geval is de klacht niet ernstig genoeg. U kunt dan geen nieuw product krijgen.

U kunt wel het volgende doen:

  1. U kunt de verkoper vragen of het foutje te repareren is. Zo ja, dan moet hij dat gratis doen.
  2. Is reparatie niet mogelijk? Of zijn de kosten daarvan zo hoog dat ze niet in verhouding staan tot het kleine foutje? Dan hebt u soms recht op een prijsvermindering. Dat betekent dat u een deel van uw geld terug kunt vragen. U moet de verkoper dan uitleggen waarom u dat wilt. Dit kunt u mondeling doen of per brief of e-mail.

Soms komt u er pas na een tijdje achter dat het product een foutje heeft. Ook dan kunt u nog naar de verkoper teruggaan en vragen om een reparatie of prijsvermindering.

Wat als we het niet eens worden over het bedrag?

Wordt u het met de verkoper niet eens over het bedrag dat u terugkrijgt? Vraag dan advies aan een deskundige. Bijvoorbeeld aan een andere verkoper van dezelfde producten. U kunt dan vragen of deze verkoper uw klacht wil beoordelen.

Wat als ik er met de verkoper niet uitkom?

Wil de verkoper u geen prijsvermindering geven of alleen een klein bedrag? Of vindt hij dat het een klein foutje is, terwijl u zelf vindt dat het hele product niet goed is? En vindt u dat u daarom recht hebt op een gratis reparatie of een nieuw product? Ga dan met de verkoper in gesprek en probeer samen een oplossing te vinden.

Lukt dat niet en is de ondernemer aangesloten bij een geschillencommissie? Dan kunt u de zaak aan die commissie voorleggen. Hiervoor moet u wel kosten betalen. Die krijgt u terug als u de commissie u gelijk geeft. Neemt de commissie een besluit? Dan moeten u en de verkoper zich hieraan houden.

Los het nu op!

Zie ook